Hlavní obsah

Běžci na lyžích chtějí na Tour de Ski napravit špatný úvod sezóny

OBERHOF

S několika novinkami začne na Nový rok čtvrtý ročník Tour de Ski, etapového závodu v běhu na lyžích. Ten bude mít letos osm etap ve třech zemích a v pondělí 4. ledna zavítá také do Prahy, kde se pojede sprint volnou technikou na Strahově. Na startu bude deset českých reprezentantů včetně Lukáše Bauera, loňského vítěze. Celková prvenství budou obhajovat Švýcar Dario Cologna a Finka Virpi Kuitunenová.

Článek

Čeští běžci na lyžích považují Tour de Ski za první vrchol olympijské sezony. "Připravovali jsme se na to, Lukáš i Jakšík (Martin Jakš) už se uzdravili a věřím, že zajedeme dobrý výsledek," řekl kouč reprezentace Martin Petrásek.

Rozhodující podle jeho názoru bude etapa z Cortiny do Toblachu, kde se budou dojíždět ztráty z prologu a dvou sprintů v úvodu Tour. "Výsledky bereme do třiceti, ostatní je špatně," dodal trenér.

Začátek sezony se českým běžcům nevyvedl a Petrásek věří, že Tour de Ski to zlomí. "Mám v týmu samé zkušené lyžaře a už jsme za kariéru odjezdili hodně závodů, takže věřím, že se s tím vypořádají a zajedou slušně. Důležité budou závody v Itálii, tam se uvidí, jak na tom v olympijské sezoně opravdu jsme," uvedl.

Vždy jiný vítěz

Přihlášeno je na 120 lyžařů z 23 zemí, což je nový rekord. Poprvé poběží také zástupce USA Andrew Newell. V dosavadních třech ročnících měla Tour vždy jiného vítěze, mezi ženami vyhrála Kuitunenová dvakrát.

Velkým favoritem letos bude Nor Petter Northug, který má skvělou formu a jasně vede Světový pohár. Jeho krajanka Marit Björgenová, která je v čele průběžného pořadí SP žen, se však etapové klání rozhodla vynechat.

Novinkou je i skutečnost, že běžci nemusejí absolvovat všechny závody, aby dostali body do Světového poháru za jednotlivé etapy, kterých se bude udělovat pro vítěze vždy padesát. Takoví lyžaři však budou ihned ze závodu vyloučeni a už nebudou moci do Tour nastoupit. "Počítáme s tím, že sprinteři po závodu v Praze skončí," připomněl Petrásek Dušana Kožíška a Aleše Razýma.

Tučné odměny

Celkový vítěz si připočte 400 bodů do průběžného pořadí SP. K tomu nejlepší lyžaři dostanou z dotace, která činí více než milion švýcarských franků (asi 18 miliónů korun), celkem 150 000 franků (přes 2,6 miliónu korun).

Seriál závodů začne 1. ledna v Oberhofu, kde se pojede prolog, distanční závod klasickou technikou a sprint rovněž klasicky. V Praze čeká běžce další sprinterský závod, tentokrát volnou technikou.

Novinkou je dlouhá etapa volnou technikou z Cortiny do Toblachu s handicapovým startem 6. ledna, o den později se v Toblachu pojedou distanční závody klasicky. Celá Tour vyvrcholí 9. a 10. ledna ve Val di Fiemme dvěma závody včetně tradičního závěrečného výjezdu do sjezdovky Alpe Cermis.

Reklama

Související témata: