Hlavní obsah

Bauer v Toblachu kuje plány, jak dojet Northuga a spol.

PRAHA

Běžec na lyžích Lukáš Bauer v pondělí završil první část Tour de Ski a ihned po neúspěšné kvalifikaci ve sprintu na pražském Strahově zamířil do jihotyrolského Toblachu, kde ve středu seriál vstoupí do druhé poloviny. Závodníky nyní čekají již jen distanční závody, v nichž chce Bauer smazat manko na nejlepší a splnit svůj cíl: do cíle na vrcholu sjezdovky Alpe Cermis dojet mezi prvními třemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lukáš Bauer během sprintu na Strahově při seriálu Tour de Ski.

Článek

Bauer figuroval po dvou úvodních dílech Tour - pětikilometrovém prologu a patnáctce klasicky - na čtvrtém místě. Klasický sprint, který v neděli završil program v německém Oberhofu, i pondělní sprint volnou technikou v Praze ale znamenal pro specialistu na delší tratě nucený pád pořadím, který se zastavil v druhé polovině druhé desítky. „Propadnu se, ale to je jedno. Měl bych mít ztrátu zhruba minutu, to je manko, které se dá sjet,“ nedělal si těžkou hlavu vítěz seriálu z roku 2008.

Účastníky Tour v Itálii čekají ještě čtyři závody. Ve středu 35 km dlouhý etapový běh z Cortiny d‘Ampezzo do Toblachu (ženy 16 km na trase Dreizinnenblick-Toblach) a o den později klasická desítka, resp. pětka pro ženy v Toblachu. Poté přesun do Val di Fiemme a v sobotu 20/10 km klasicky, v neděli pak desetikilometrová trať totožná pro muže i ženy s vražedným stoupáním na vrchol Alpe Cermis.

Bauer hodlá začít plnit svůj plán už při středečním laufu, který závodníky provede čarovným prostředím Dolomit. „Zlomová by měla být desítka v Toblachu a dvacítka ve Val di Fiemme. Už lauf z Cortiny ale může pořadí Tour hodně ovlivnit,“ má jasno. Současně ale ví, že sám nemá ve stíhačce nejlepších šanci. „Budu se snažit spojit s lidmi okolo sebe. Stačí tři závodníci, kteří se pravidelně střídají v udávání tempa, a pak to jde. Horší je, když se takhle domluví i čelní skupinka. Zkusím vymyslet několik variant a reagovat podle aktuálního dění na trati,“ podotkl.

Po sprintu na Strahově se Bauerovi jeví jako možná spolupráce s Němcem Jensem Filbrichem a na hranici druhé desítky se dotáhl také Martin Koukal. „Už se nám to takhle povedlo, tak proč to nezopakovat. Všichni na to ale musí mít formu,“ připomněl Koukal, v Praze devátý nejlepší. Zatím není jisté, kolik ubude českým běžcům soupeřů. Pro sprintery totiž přestala být Tour po první polovině zajímavá a i nový lídr Emil Jönsson ze Švédska oznámil záhy po pondělním triumfu, že ze seriálu odstupuje...

Lauf přidělá práci servismanům 

Novinka letošní Tour, etapový přejezd z místa na místo po vzoru slavných cyklistických závodů, je pro závodníky vítaným zpestřením, současně ale velkou neznámou. Český tým proto v úterý pečlivě rekognoskoval trať, vybíral místa pro servis a snažil se odhalit případná úskalí.

„Budeme hledat stanoviště, kam umístit posty s hůlkami. Dohromady ale máme dvanáct lidí a nemůžeme být všude. Spoléháme trochu na to, že by v případě nouze pomohli i soupeři. Při handicapovém startu by ale neměla být taková strkanice a zlomená hůlka bude spíš náhoda,“ poznamenal kouč běžců Miroslav Petrásek před nočním přejezdem na jih.

Středeční závod se startem v centru Cortiny d’Ampezzo vede po náspu bývalé železnice a závodníci dokonce projedou dvěma tunely. Vyjíždí se z 1200 metrů nad mořem a nejvyšším bodem projedou běžci po 14 kilometrech v Cimebanche (1500 metrů nad mořem), odkud budou klesat pod dohledem věhlasných skalních věží Tre Cime do Toblachu/Dobiacca. Muži startují v Cortině ve 12:30, závod žen začne v 15:30. Dojezdem do Toblachu závodníci slavnostně otevřou nový lyžařský stadión ve známém středisku, které je mj. domovem slavného biatlonisty Ole Einara Björndalena.

Tour de Ski - průběžné pořadí
Muži: 1. Jönsson 51:50,2 (po sprintu v Praze odstoupil), 2. Hellner -43,8, 3. Östensen -44,3, 4. Vylegžanin (Rus.) -46,5, 5. Northug (Nor.) -47,3, 6. Cologna -57,4 ...18. Bauer -1:59,5, 20. Koukal -2:01,0, 45. Kožíšek -3:07,5 (po sprintu v Praze odstoupil), 52. Jakš -3:53,9, 61. Magál -4:36,3, 68. Razým -5:14,6 (po sprintu v Praze odstoupil), 70. Šperl -5:18,4.
Ženy: 1. Saarinenová 40:16,3, 2. Kowalczyková (Pol.) -24,9, 3. Majdičová (Slovin.) -29,7,5, 4. Follisová -31,7, 5. Korostělevová -45,2, 6. Steiraová (Nor.) -1:13,7, ...36. Nývltová -3:35,8, 37. Rajdlová -3:38,0, 53. Janečková -4:15,7.

Reklama