Hlavní obsah

Skikrosař Kraus: Moje výsledky? Jsem v klidu, ale nebaví mě to

Pocit dosud nepoznaný prožil při Světovém poháru v rakouském St. Johannu skikrosař Tomáš Kraus. Pětatřicetiletý obhájce celkového prvenství na nebezpečné trati prvně nepostoupil z kvalifikace.

Článek

Jak jste to vzal? Jste na sebe naštvaný?

Moje taktika byla, že se to pokusím sjet bez rizika, ale na postup to bohužel nestačilo. Udělal jsem i chyby, jinde by to ale asi vyšlo, kdybych si to na téhle trati nehlídal. Šel jsem do kvalifikace s tím, že nejedu na vítězství, spíš na jisté dojetí, ale kluci to napálili víc.

Byla to tedy chybná taktika?

Když člověk nedojede dobře, vždycky by to změnil. Já ale uvažoval, že i kdybych postoupil, do závodu bych tu nenastoupil.

Kvůli trati? Byla nejnebezpečnější, na které jste kdy jel Světový pohár?

Asi jo. Když člověk projel dvě zatáčky dobře, o to nebezpečnější byl další skok. Dalo se riskovat, ale tři borce, co riskovali, pak odvážela helikoptéra…

Nechtěli jste se jako jezdci vzbouřit?

To bohužel u nás moc nefunguje. Hodně států to má jako kvalifikaci pro olympiádu a kluci nechtěli ztratit závod. Už vloni ta trať byla nebezpečná a teď nebyla lepší.

Myslíte, že názor jezdců budou brát v potaz, teprve když dojde k vážnému úrazu?

Doufám, že ne a že to tímto směrem nebude pokračovat. I pro diváky to občas nějaký pád oživí, ale něco takového není dobré pro nikoho.

Jaké jste měl reakce na svůj kvalifikační výpadek?

Moc jsme to nerozebírali, ale je pravda, že ti, s nimiž jsem mluvil, byli překvapeni.

Vy jste ale mezi nejlepší čtyři neprošel ani v prvních dvou závodech, znervózňuje vás to?

Jsem v klidu, ale nebaví mě to. Samozřejmě bych radši jezdil ve finále, nadšený nejsem, ale rozrušený také ne. Věřím, že se mé zkušenosti projeví.

Jezdí vaši soupeři v olympijské sezóně ještě lépe než v minulých letech?

Je to vyrovnanější. I teď z kvalifikace postoupili ti, co se tam dřív nedostávali, i když to bylo dáno i tou specifickou tratí. Ale každá chyba je teď víc znát.

Reklama