Hlavní obsah

Bedřichov čeká opět po roce Jizerská 50

BEDŘICHOV

Masový běžecký závod věnovaný horolezcům, kteří zahynuli při Expedici Peru 1970, Jizerská 50 se poběží letos už po třiačtyřicáté v neděli v Jizerských horách. Od Vánoc tak několik desítek lidí v Bedřichově a především na jednotlivých tratích pracuje na tom, aby více než čtyři tisícovky závodníků měly v horách potřebný servis.

Foto: Sport.cz

42. ročník Jizerské padesátky - archivní foto

Článek

„Celý týden jsme naváželi sníh na některá kritická místa trati. Například na Olivetské hoře nahazovali naši lidé sníh celý týden ručně, aby byla připravena trať,“ řekla Právu ředitelka Jizerské o.p.s., která provozuje Jizerskou magistrálu, Milena Jelínková. V centru Bedřichova pak organizátoři Jizerské 50 připravují stánky s občerstvením, mobilní toalety, parkovací místa či upravují stadion. „Například na Silvestra probíhala oslava u stadionu a přímo na něm se věšely vlajky,“ popsala Jelínková.

Do hor už také přijeli mnozí závodníci, kteří se připravují buď na kratší páteční odpolední závod, který měří 30 kilometrů, anebo na hlavní nedělní padesátikilometrovou trať. Veškeré informace pro účastníky anebo i návštěvníky jsou k dispozici na webových stránkách http://bezky.jizerska50.cz.

Na příjezd závodníků i diváků se připravují také policisté, kteří budou muset koordinovat dopravu směrem do hor. Parkovací karty pro Bedřichov jsou už podle pořadatelů zcela rozebrány, a tak musí závodníci použít kyvadlovou dopravu, která pojede z Liberce i Jablonce nad Nisou. „Od sobotní dvacáté hodiny až do neděle 9.30 hodin bude Bedřichov pro běžný silniční provoz mimo vozidel dopravní obsluhy a vozidel s parkovací kartou vydanou pořadatelem Jizerské 50 úplně uzavřen,“ poznamenala mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

Cesta směrem do zimního střediska bude také označena informačními tabulemi, které řidiče včas upozorní na možnost odstavení vozidel. „Uzávěra od sobotního večera se týká silnice Hrabětice – Bedřichov od Kapličky až na Předěl a dále na Českou chalupu. Další uzavřenou komunikací je silnice od Ostrého rohu na Bedřichov. V neděli od 10 hodin do odpoledních hodin  bude uzavřena silnice od úpravny vody na Bedřichově až na Předěl,“ upřesnila Knopová. Také policisté proto všem doporučují, aby využili kyvadlové dopravy autobusy, které pojedou podle zvláštního jízdního řádu.

V horách se kromě dopravních policistů ale objeví také kriminalisté, protože tyto masové akce mnohdy přilákají nepoctivce. „Pro zvýšení bezpečnosti budou do akce nasazeny i speciální prostředky. Jedná se například o monitorovací vůz, který získala policie Libereckého kraje letos na podzim. Vůz je určen především pro akce těchto velikostí a důležitosti,“ uzavřela Knopová.

Reklama