Hlavní obsah

Norský lyžař Alsgaard přitvrdil kvůli Vasově běhu v tréninku

PRAHA

Jen pro radost, pro zdraví a pro lepší pocity začal před letošní sezonou opět vážně trénovat slavný Nor Thomas Alsgaard. Pětinásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa v běhu na lyžích přijel do České republiky, aby bojoval v nedělní Jizerské padesátce o vítězství. Jeho hlavním cílem je ale první místo ve slavném Vasově běhu na 90 kilometrů klasicky, který se ve Švédsku pojede 7. března. Kvůli tomu vytvořil patnáctičlenný tým.

Foto: ČTK

Norský běžec na lyžích Thomas Alsgaard (uprostřed)

Článek

Návrat do stopy v klasických závodech se ale konat nebude. "Žádný comeback," usmíval se dnes po příletu do Prahy. Když v roce 2003 ukončil kariéru a přestal lyžovat, po několika letech se začal cítit špatně fyzicky i mentálně. "Mojí největší motivací je cítit se lépe," vysvětlil Alsgaard. "Když jsem přestal, tělo to nezvládalo. Musel jsem znovu začít a je to o dost lepší. A když už trénuji, tak si i zazávodím," řekl.

Už loni začal sportovat pro zábavu a přijel na Jizerskou padesátku, kde skončil šestnáctý. Ale až letos v tréninku přitvrdil. "Doma jsem hodně trénoval, rozhodně více než loni," podotkl. Dokonce dostal pozvánku a mohl se jako host zúčastnit několika kempů norské reprezentace v běhu na lyžích. "Takže jsem v kontaktu, ale nejsem součástí týmu. Trénuji sám," uvedl.

Vasův běh je jeho motivací. "Chci tam bojovat o vítězství," prohlásil. Musí i proto změnit způsob tréninku na vytrvalostní. "Trénuji dobře, tým mi hodně pomáhá," řekl. Je připraven na delší zátěž. "První tři hodiny běhu jsou v pohodě, rychlost je nižší, ale poslední hodina bolí a je velmi těžká," upozornil na specifiku Vasova běhu. Ale ani po jeho absolvování nehodlá s lyžováním skončit. "Abych se i nadále udržel v kondici," doplnil.

Rallye byla zkušenost

Po skončení kariéry zkoušel štěstí v rallye, ale nyní už nemá moc času. "Teď dělám běh na lyžích, navíc rallye je drahý sport. Ale byla to dobrá zkušenost," poznamenal. Jako trenér nepracuje a ani prý nebude. Vlastní několik společností, které se zabývají výrobou a prodejem sportovních potřeb a oblečení.

Pozorně sleduje výkonnost norských běžců, zejména Pettera Northuga, současného krále lyžařské stopy a vedoucího muže Tour de Ski. "Může vyhrát všech šest zlatých medailí na olympiádě," tvrdí Alsgaard.

Čtyřiadvacetiletý Northug podle jeho slov má na to, aby překonal Björna Dählieho, s osmi zlatými olympijskými medailemi a s devíti tituly mistra světa nejúspěšnějšího běžkaře historie. "Je silný mentálně i fyzicky, je excelentní lyžař," pochválil ho krajan.

Popřel i zprávy, že je Northug arogantní a že se nad ostatní běžkaře povyšuje. "To absolutně není pravda, je opakem. Lidé ho vidí jen na lyžích, když závodí a má vyplavený adrenalin v těle," vysvětloval Alsgaard. "Je to závodní typ, ale když se s ním potkáte v hotelu, je klidný a uvolněný. Sympatický a příjemný chlap," uvedl.

Northuga nepředjede ani Bauer

Tour de Ski Northug podle jeho názoru vyhraje. "Těžko ho někdo předjede. Je hrozně rychlý a je to bojovník," upozornil. Šanci prý nemá ani nejlepší Čech Lukáš Bauer. "Je silný, bude vepředu, ale Pettera nemá šanci v poslední etapě porazit," konstatoval.

Závěrečné stoupání si dokonce sám vyzkoušel a na vrchol Alpe Cermis vyjel. "Je to příliš prudké. Jede se jinou technikou, trpí lyžaři. Možná to je populární, ale není to férový závod," řekl Alsgaard.

V neděli pojede 50 kilometrů a spíš po rovině. A nejspíš ho potěší i dobré sněhové podmínky, neboť má celý víkend sněžit. "A když bude dobrý výsledek, tak to pro mě bude perfektní den a nejlepší dárek," řekl Nor, který právě v neděli oslaví 38. narozeniny. "Ale samozřejmě, nějaké to pivko si dám," dodal s úsměvem.

Reklama