Hlavní obsah

Skikrosař Kraus poprvé v sezóně na bedně, v Les Contamines dojel třetí

Skikrosař Tomáš Kraus obsadil v závodu Světového poháru v Les Contamines třetí místo a poprvé v sezóně dosáhl na medailovou pozici. Zvítězil Francouz Xavier Kuhn před Kanaďanem Stanleym Hayerem.

Článek

Kraus zahájil olympijskou sezonu pátým místem v italském Innichenu, v druhém závodu SP vypadl ve čtvrtfinále a v rakouském St. Johannu pak dokonce poprvé v kariéře neuspěl v kvalifikaci. "Možná se na začátku sezony trochu projevilo, že jsem hodně trénoval kvůli olympiádě. Tam teprve by ta forma měla být největší," řekl v rozhovoru pro ČTK Kraus.

Do finále se čtyřnásobný celkový vítěz SP a dvojnásobný mistr světa probojoval až dnes a bronz z francouzského závodu ho v průběžném pořadí pohárového seriálu vynesl na šestou pozici. Přitom tuto trať Kraus neměl v minulosti moc v oblibě i proto, že se na ní dá předjíždět a musí se jezdit hodně takticky.

"Což je složitý, ale dneska jsem to zvládl," uvedl Kraus. Jeho silnou zbraní jsou totiž starty. V dnešním závodu ale neměl moc dobrou pozici, neboť v kvalifikaci obsadil čtrnácté místo. "Nemohl jsem počítat s prvním místem po startu a už v druhé jízdě jsem musel předjíždět, abych postoupil," poznamenal Kraus, kterému se skvěle povedlo vítězné semifinále.

Ve finále se však po startu zahákl za hůlku s Hayerem a oba se zbrzdili. "To byla škoda," řekl skikrosř. Soupeři a bývalému českému reprezentantovi nespílal. "To se neřeší, nebyl to velký problém," dodal. Na trati ve finále měl ještě jednu potíž, uprostřed po skoku upadl na záda, ale stihl se ještě zvednout.

Na stejném místě předvedl v tréninku dokonce kotrmelce až do sítí. "Mám pořádně naražený zadek," postěžoval si. Kraus možná i proto nejezdí úplně naplno, aby se před vrcholem sezony nezranil. "Je to takové balancování, nechci být pořád vzadu," podotkl. Ve finálové jízdě upadl zkušený sedmatřicetiletý Američan Casey Puckett a vykloubil si rameno.

Vyřazovací jízdy se v Les Contamines měly uskutečnit už v sobotu, kvůli mlze však musely být odloženy na dnešek. Probojoval se do nich i Zdeněk Šafář, který obsadil 25. místo. Soutěž žen vyhrála Kanaďanka Ashleigh McIvorová.

Závod Světového poháru ve skikrosu v Les Contamines (Francie):
Muži: 1. Kuhn (Fr.), 2. Hayer (Kan.), 3. Kraus (ČR), 4. Puckett (USA), 5. Schmid (Švýc.), 6. Delbosco (Kan.), ...25. Šafář, 65. Kopřiva (oba ČR) - nepostoupil z kvalifikace.
Pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Schmid 295, 2. Kuhn 225, 3. Grönevold (Nor.) 180, ...6. Kraus 131, 48. Šafář 6.
Ženy: 1. McIvorová, 2. Murrayová (obě Kan.), 3. Huttaryová (Rak.), 4. Davidová (Fr.), 5. Müllerová (Švýc.), 6. Josserandová (Fr.).
Pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Davidová 290, 2. McIvorová 247, 3. Murrayová 203.

Reklama