Hlavní obsah

Machytka navázal na Záhrobského, stavěl poprvé slalom SP

MARIBOR

Pod přísnou kontrolou ostatních trenérů soupeřek a se snahou o klasický slalom stavěl Miloš Machytka poprvé v kariéře branky ve Světovém poháru. Asistent a servisman lyžařky Šárky Záhrobské zapichoval tyče do svahu pro nedělní první kolo ve slovinském Mariboru.

Článek

V den svých narozenin Machytka navázal na Petra Záhrobského, otce Šárky, který poprvé stavěl trať před šesti lety v rakouském Altenmarktu a naposledy loni na mistrovství světa ve Val d'Isere. Machytka tak trochu napodobil Záhrobského i v tom, že neudělal lehké kolo.

"Bylo to docela těžký, trať byla nerytmická," řekl Machytka o svém slalomu. Snažil se totiž, aby brány nebyly postavené jednoduše jako třeba ve Flachau a aby nebyly moc daleko od sebe. "Slalomy se teď staví hodně 'dorychla', ale my jsme se snažili o opak, aby to byl klasický, víc zatočený slalom a brány víc u sebe," řekl.

Trať skvěle sedla Rakušance Marlies Schildové, která vyhrála první kolo o více než vteřinu. Naopak Američance Lindsey Vonnové vyloženě nevyhovoval a do druhého kola nepostoupila. "Ona jezdí na delších chlapských lyžích, a když jsou brány deset metrů od sebe, tak se do toho se svou technikou nevejde," vysvětlil Machytka.

Machytka naposledy stavěl závodní slalom loni na Stohu ve Špindlerově Mlýně. Tehdy to byl závod kategorie FIS. Ve srovnání se Světovým pohárem to je rozdíl třídy. "Možná ještě víc. Určitě to tady byl nejdůležitější slalom, který jsem kdy stavěl," přitakal.

Taky byl v sobotu večer pod kontrolou ředitele závodu i šéfa ženských závodů Atleho Skaardala z Norska. S tím raději komunikoval od Flachau a jeho přítomnost si vyžádal. "Aby u toho byl a nebyla ostuda. Na svahu se hlídaly předepsané vzdálenosti. Byla to spíše spolupráce a nikoli práce jednoho člověka," uvedl Machytka.

Vzdálenosti mezi brankami si nejdříve lehce nahodil na papír. Nechtěl, aby mu to na svahu nevyšlo a musel by slalom přestavovat. "Ale vyšlo to docela dobře," řekl spokojeně. Pásmem navíc odstupy tyčí od sebe neměřil sám, hned za ním jeho práci kontrolovali trenéři soupeřek Záhrobské. "Asi šest států to přeměřovalo," všiml si.

Záhrobská, která byla po prvním kole osmá, Machytkovi neříkala, jak by chtěla slalom postavit, i když se spolu o tom bavili. "Ale nebylo to o tom, že by si na papír namalovala slalom od startu do cíle a řekla: 'Takhle to postavte'. Nechala nám velmi volnou ruku," řekl.

Machytka se do týmu Záhrobské vrátil po roční pauze. Spolupracoval s ní předtím tři a půl roku, ještě když slalomářku vedl otec Petr. Minulou sezonu vynechal, aby mohl být o narození dcery, a loni na jaře dostal nabídku, aby se k Záhrobské vrátil. "Rozhodoval jsem se docela dlouho, ale chtěl jsem být u někoho, kdo sportu hodně obětuje."

Na starosti má přípravu lyží, kterou dříve dělal Petr Záhrobský. "Mazání mě baví, je to velká zodpovědnost. Snad se ještě nestalo, že se máza nepovedla, a doufám, že ani nestane," uvedl Machytka.

Reklama