Hlavní obsah

Bank se vrátil na sjezdovku, kde si před dvěma lety zlomil nohu

KITZBÜHEL

Lyžař Ondřej Bank se po dvou letech spustil opět po sjezdovce v Kitzbühelu, kde si předloni zlomil při tréninku nohu a kvůli zranění pak vynechal rok a půl. Nyní absolvoval již druhý úspěšný trénink za závody SP, navíc ve skvělém čase.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ondřej Bank na trati slalom Světového poháru v Adelbodenu

Článek

"Už jsem si to srovnal v hlavě," řekl v rozhovoru pro ČTK Bank. Zatímco ve středu obsadil 49. místo se ztrátou pěti vteřin na nejrychlejšího Didiera Cuche, ve čtvrtek zaostal za nejlepším Bodem Millerem o 1,90 sekundy. Jeho výkon byl dokonce na setinu stejně kvalitní jako jízda lídra celkového hodnocení SP Carla Janky, rychleji sjela nebezpečnou tříkilometrovou trať jen dvacítka sjezdařů.

Bank při středečním návratu na osudný svah jel opatrně, aby si kopec opět osahal. "Byl to zajímavý zážitek," prohlásil s úsměvem. Nepotřeboval ale speciální terapii, aby se opět pustil z náročného kopce. "Dokážu si rozebrat věci sám. Uvědomil jsem si zásadní věci, které jsou na tom sjezdu nebezpečné, jak musím eliminovat případné problémy," uvedl.

Po prvních trénincích po dvou letech je už se slavným kopcem vyrovnán. I se závěrečným skokem, při kterém tehdy po zhruba sedmdesátimetrovém letu upadl a přivodil si otevřenou zlomeninu holenní kosti. "Noha je v pohodě, jen když letím hodně daleko, tak mě bolí okostice," podotkl.

Skok je již upraven

To ale nebyl čtvrteční případ, neboť organizátoři závěrečný skok upravili a lyžaři na něm už tak daleko neskáčou. "Je o dost jednodušší, asi si už na to dávají pozor," uvedl Bank.

I proto, že loni na něm hrozivě upadl v rychlosti kolem 140 km/h a po předlouhém letu švýcarský sjezdař Daniel Albrecht, těžce se zranil a byl dokonce tři týdny v umělém spánku. Šestadvacetiletý mistr světa z kombinace z roku 2007 se zotavoval několik měsíců a ještě se nedokázal vrátit do Světového poháru. Při hrozivě vypadající nehodě si poranil plíci a utrpěl mozkomíšní trauma.

Bank se ještě dnes večer podívá na video, aby odstranil poslední chyby. "Teď jsem na devadesáti procentech své maximální jízdy," poznamenal. "Takže si to večer uspořádám do hlavy a poslední prohlídka bude už jen oživující," plánoval před sobotním sjezdem. "Pista je v dobrém stavu, je spodní odkloněný svah je trochu rozbitý, ale je to v pohodě," ujistil český lyžař.

Přestože ho čeká olympiáda ve Vancouveru, nebude Bank při závodu extra opatrnější, třebaže jeho kariéru lemují mnohá zranění a náročné operace. "Já si myslím, že těch zranění už bylo hodně, ale jezdím proto, že mě to baví, ne kvůli jednomu závodu v sezoně, i když olympiáda je důležitá," řekl.

V Kitzbühelu se mu líbí i atmosféra. "Je tady nenapodobitelná," prohlásil. Proto pojede naplno. "Budu si jen lehce hlídat nejvíc nebezpečné pasáže. Pokoukávám po bodech, kdyby se to podařilo, bylo by to hezké," dodal šestý muž z kombinace na OH v Turíně a třetí sjezdař ze SP v superkombinaci v Beaver Creeku 2007.

V Kitzbühelu se pojede v rámci SP v pátek super-G, v sobotu sjezd a v neděli kombinace.

Výsledky druhého tréninku na sjezd SP lyžařů v Kitzbühelu
1. Miller (USA) 1:52,21, 2. Cuche (Švýc.) -0,12, 3. Sporn (Slovin.) -0,41, ...21. Bank (ČR) -1,90.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články