Hlavní obsah

Český extrémní lyžařský závod je kvalifikací do světové série

PRAHA

Jedním z kvalifikačních závodů do prestižního čtyřdílného seriálu Freeride World Tour bude třetí ročník mezinárodního mistrovství České republiky v lyžování ve volném terénu, které se uskuteční od 26. do 28. března ve švýcarském Lenzerheide.

Článek

Na startu tak budou nejlepší světoví jezdci i česká špička v čele s Robinem Kaletou, který byl loni zraněný. Do Švýcarska by měli přijet také vyznavači freeridu z jiných odvětví, skikrosař Tomáš Kraus a snowboardcrossaři Michal Novotný a David Bakeš.

O závod, kterým vyvrcholí týdenní setkání freeridové komunity zvané Snowfest, je už nyní nebývalý zájem. "Na start se ale může postavit maximálně 75 jezdců," uvedl ředitel závodu Jaromír Lojza, který by se rád jednou dostal i do elitní světové série. I proto se svým týmem pro letošní rok připravil novou extrémní stěnu hory Rothorn, která má sklon přes 40 stupňů.

Rozhodčí při závodech hodnotí cestu, kterou si jezdec na soutěžním kopci sám vybere. Důležitá je rychlost, kontrola nad lyžemi či snowboardem, náročnost trati, ale hlavně plynulost, nikoliv čas. Loni byl závodu přítomen jako sudí legendární "freerider" Francouz Seb Michaud, který by měl dorazit i letos.

České tituly z Davosu budou obhajovat celkově čtvrtý David Knybel a Simona Hrstková, sestra slalomářky Lucie Hrstkové, která loni soutěž žen dokonce vyhrála. Mezi muži zvítězil díky skvělé jízdě korunované skokem z desetimetrové skály se saltem vzad Francouz Fabien Guénot.

Reklama

Související témata: