Hlavní obsah

Čechům se na X-Games nedařilo, Kraus upadl v kvalifikaci

Nezdarem skončily pro české reprezentanty letošní hry extrémních sportů X-Games v Aspenu. Skikrosař Tomáš Kraus upadl v kvalifikaci a do finále už raději nenastoupil, neboť cítil lehkou bolest v tříslu a nechtěl riskovat případné větší zranění před olympijskými hrami.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Zleva Paul Bauerly, Tucker Hibbert, Ross Martin a Garth Kaufman při závodě sněžných skůtrů v Aspenu.

Článek

Kvůli bolavému kolenu z tréninku nejel závod snowboardcrossařů ani David Bakeš, do slopestylu a U-rampy nenastoupila ani Šárka Pančochová, která si při tréninku v Breckenridge vykloubila loket a má zafixovanou paži.

Kraus odjel do Aspenu s cílem testovat lyže a připravit se na Vancouver. V kvalifikační části však zavadil lyží o jednu z branek a upadl. Hned se ale zvedl a jízdu dokončil, mohl tak nastoupit do vyřazovacích finálových jízd. "Ale lehce jsem cítil tříslo a nechtěl jsem riskovat nic vážnějšího. Už toho na mě bylo trochu moc. Bylo by to zbytečný riziko," uvedl Kraus.

Trať nebyla nijak extrémně náročná, podobala se té z minulých ročníků, kterých Kraus na X-Games absolvoval i s tím letošním již sedm. Nejlepším jeho výsledkem tak zůstalo čtvrté místo z roku 2006. "Letos jsem se na to ale díval trochu jinak. Kdyby se mi teď něco stalo, asi bych si to těžko vysvětloval," dodal.

Ve vyřazovacích jízdách se zranil šestatřicetiletý Američan Daron Rahlves. Bývalý sjezdař byl po krkolomném pádu po jízdě v boulích odvezen na nosítkách, počtvrté v kariéře si vykloubil kyčel a jeho účast na OH je tak ohrožena, i když lékaři ji nevyloučili. Skikros vyhrál Američan Chris Del Bosco, bývalý Čech hájící kanadské barvy Stanley Hayer byl sedmý.

Vítězka závodu Světového poháru v Kreischbergu Pančochová si loket vykloubila při tréninku v Breckenridge v sobotu. "Zranění není tak hrozné, jaké byly původní informace. Měla by mít otok, ale loket není jinak porušený a dostala fixaci," řekl ČTK Miroslav Schimmer, místopředseda snowboardingového úseku lyžařského svazu. "Komunikoval jsem s trenérem Martinem Černíkem a Šárka se dá do pořádku," ujistil.

Reklama