Hlavní obsah

Dluhy z libereckého MS rostou a pohybují se kolem 111 miliónů

Dluhy po loňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se nyní pohybují okolo 111 miliónů korun. Pořadatelé neuhradili svým obchodním partnerům více než 81 miliónů, dalších asi 30 miliónů jsou smluvní pokuty za opožděné platby a úroky z prodlení. ČTK to řekl Ivan Brambaški, likvidátor občanského sdružení, které mistrovství světa pořádalo.

Článek

Před začátkem likvidace občanského sdružení v něm byly Liberec a Svaz lyžařů České republiky. Liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) a rovněž někteří opoziční zastupitelé se k dluhům hlásí a uznávají, že z morálního hlediska není možné, aby věřitelé své peníze nedostali. Nevědí ale, jestli je město letos sežene, a uvítali by, kdyby na smazání dluhů přispěl stát.

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová, pod jejímž vedením skončil šampionát hospodářským krachem, svou vinu na dluzích nikdy nepřipustila. Ještě loni v létě věřila, "že po mistrovství žádné nezůstanou". "Má pocit, jako by se jí dluhy netýkaly. Ale byla jedinou statutární zástupkyní mistrovství světa. A pokud by se prokázalo, že 'nepostupovala s péčí řádného hospodáře', mohly by žaloby směřovat i na ni," uvedl Kittner.

Podle Brambaškiho nemusí být dluh ve výši 81 miliónů konečným číslem. Záleží na tom, jak dopadne soudní spor s firmou Merz. Neumannová jí vypověděla smlouvu na dodávku počítačového systému pro mistrovství světa. "Když Merz vyhraje, zvýší se dluhy asi o deset milionů," dodal Brambaški. Pokud by vyhráli pořadatelé, dluhy by se naopak o deset milionů korun snížily. Dluhy mohou klesnout i díky prodeji zbylého majetku občanského sdružení. Brambaški však nedokáže odhadnout, kolik peněz za něj získá.

Právní názory na to, kdo by dluhy musel pokrýt, se rozcházejí. Podle rozboru, vypracovaného pro Radiožurnál odborníkem z Ústavu práva a právní vědy, by město Liberec a svaz lyžařů nemusely závazky pořadatelů mistrovství světa vůči věřitelům hradit. "My ani peníze na zaplacení dluhů nemáme," prohlásil předseda svazu lyžařů Lukáš Sobotka.

Brambaški mluví v současné době o 90 věřitelích, jimž občanské sdružení dluží peníze. Většinou jde o statisíce korun. Dopravnímu podniku města Liberce však dluží pořadatelé přes 20 miliónů korun, Technické univerzitě v Liberci téměř devět milionů. "Žalobu kvůli dluhům podalo na občanské sdružení téměř dvacet věřitelů. Žádné soudní jednání ale ještě nezačalo," řekl Brambaški.

Liberec by se měl na uhrazení dluhů podílet

Občanské sdružení zažalovala i společnost Koma Rent, vymáhá na něm 1,95 milionu korun za pronájem mobilních WC a šaten. "Věříme, že naše sesterská společnost se s občanským sdružením dohodne a peníze dostane ještě před soudním jednáním. Nelze přece, aby se město Liberec a svaz lyžařů chovaly jako nějací pochybní podnikatelé a po likvidaci občanského sdružení po sobě zanechali nedobytné dluhy. Jsme zvyklí na solidní partnery. A když se někdo dostane do problémů, vždycky se s námi domluví alespoň na splátkovém kalendáři," konstatoval marketingový ředitel společnosti Koma Modular Constructin Martin Hart.

Podle primátora Kittnera by se Liberec měl na uhrazení dluhů podílet. "Čekáme však na rozhodnutí současné vlády, jestli se k dluhům z mistrovství světa přihlásí a poskytne na ně peníze ze státního rozpočtu. Ale i kdyby nedala vůbec nic, potřebujeme znát její stanovisko co nejdříve," prohlásil primátor. Premiér Fischer vyzval ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavu Kopicovou, aby závěrečnou zprávu o mistrovství světa předložila do konce března.

Také liberecká opoziční zastupitelka za Stranu za otevřenou společnost Eva Kočárková nechce, aby po mistrovství světa zůstaly dluhy. "Morálně je to jasné. Nedokážu si ale zatím představit, kde peníze pro věřitele vezmeme. Při tvorbě letošního rozpočtu jsme s tím nepočítali," prohlásila Kočárková. Podle ní musí odpovědnost za dluhy převzít kromě města i stát. S mistrovstvím světa souhlasila v roce 2004 vláda sociálně-demokratického premiéra Vladimíra Špidly a do poslední chvíle ho podporovala vláda Mirka Topolánka (ODS).

"Topolánek stál za Neumannovou tělem i duší a ona nám stále tvrdila, že je všechno v pořádku, že rozpočet mistrovství světa je vyrovnaný," vysvětlila Kočárková. Také liberecký opoziční zastupitel za Stranu zelených Jan Korytář považuje zaplacení dluhů za nezbytné. "Jak by pak město mohlo žádat od obyvatel, aby mu platili například za popelnice? Než ale ukrojíme peníze z rozpočtu, ať se naše vedení, které s nápadem na mistrovství světa přišlo, pokusí sehnat peníze na dluhy jinak. Třeba od sponzorů," řekl Korytář.

Liberec poskytl ze svého rozpočtu na mistrovství světa zhruba 400 miliónů korun. Na loňském šampionátu ale vydělal mnohem víc. Především díky státním dotacím vyrostly ve Vesci a na Ještědu moderní sportovní areály za 1,25 miliardy korun. Liberecká radnice obdržela od státu dotaci 200 miliónů korun na více než 250 nových bytů, kde během mistrovství světa bydleli jeho účastníci. Na metropolitní síť pro přenos dat získal magistrát od státu 45 miliónů korun.

Na mistrovství světa šly z veřejných zdrojů více než dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 miliónů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 miliónů. Náklady na samotnou organizací mistrovství světa činily přes 623 miliónů a zodpovídala za ně Neumannová. Příjmy pořadatelů na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k současným dluhům.

Reklama