Hlavní obsah

Běžec Novák vyhrál hlavní závod Zlaté lyže

Petr Novák z Dukly Liberec vyhrál v Novém Městě na Moravě nedělní skiatlon na 7,5+7,5 kilometru a po třech letech získal svoji druhou Zlatou lyži Českomoravské vysočiny. Sedmadvacetiletý Novák navázal v 72. ročníku závodu na sobotní triumf na 10 km volně. V závodě žen na 5+5 km byla nejrychlejší Polka Martyna Galewiczová před jabloneckou Klárou Moravcovou.

Článek

"Oproti sobotnímu závodu jsem se cítil dobře hned od startu. Snažil jsem se držet tempo," uvedl Novák. Už po přezutí v polovině závodu se až na malé výjimky držel stále na prvním místě a snažil se zrychlovat. Jeho největším soupeřům se na první místo příliš nechtělo, teprve v závěrečném okruhu se ve stoupání rozhodl zaútočit Polák Michalek. "Pohlídal jsem si ho. Za námi se vytvořila mezera a vítězství jsem si už nenechal ujít, dodal Novák.

V závodě žen diktovala v klasické části tempo Martina Chrástková se kterou držely krok Moravcová a Slovenka Katarina Johansenová. Za nimi se držela s nepatrným odstupem Galewiczová. Po přezutí se v bruslařské části dostala na první místo Moravcová, ale v posledním okruhu neodolala útoku Galewiczové.

"Po nemoci byla pro mě desetikilometrová trať hodně náročná. Chtěla jsem se zařadit za Galewiczovou, jenže mě zbrzdila Johansenová a mezeru se mi nepodařilo už dohnat," řekla Moravcová.

Mezinárodní závod o Zlatou lyži v Novém Městě na Moravě:
Muži - stíhací závod na 7,5+7,5 km: 1. Novák (Dukla Liberec) 40:22,9, 2. Michalek (Pol.) -2,6, 3. Rykr (Dukla Liberec) -9,2, 4. Kupilík (Dukla Liberec) -47,5, 5. Augustiňák (SK Nové Město) -1:19,5, 6. Stec (Pol.) -1:55,4.
Ženy - stíhací závod na 5+5 km: 1. Galewiczová (Pol.) 30:36,6, 2. Moravcová (SKP Jablonec) -9,9, 3. Johansenová (SR) -14,3, 4. Chrástková (SK Nové Město) -34,1, 5. Grohová (Vrchlabí) -38,9, 6. Kadrmanová (Vella Trutnov) -41,1.

Reklama