Hlavní obsah

Bauer válčí před startem severského turné s únavou

PRAHA

Týden po ukončení olympijských her ve Vancouveru se opět roztočila kola lyžařských Světových pohárů a ve finském Lahti čeká další start i dvojnásobného bronzového medailistu Lukáše Bauera. V sobotu mají běžci na lyžích na programu skiatlon, v němž chce česká jednička vykročit za konečným druhým místem v pořadí seriálu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lukáš Bauer se občerstvuje během závodu na 50 kilometrů na olympijských hrách.

Článek

Bauer po dvoudenní zastávce doma dorazil na sever ve čtvrtek a v pátek už najížděl tratě pro sobotní závod. Lehký trénink v něm ale zanechal rozporuplné pocity, olympijská únava a přesun přes oceán si vybraly svou daň.

„Když jsem jel normálně, tak to šlo, ale když jsem chtěl zrychlit, tak jsem měl pocit, jako bych před chvilkou padesátku zrovna dojel. Bojuji nejen s únavou, ale i s časovým posunem. Do Finska to je z Vancouveru deset hodin, což je znát. Pořád se mi nespí ideálně. S takovými pocity ale bude bojovat většina olympioniků,“ napsal závodník z Božího Daru na svém webu.

Sobotní skiatlon načne závěrečnou část letošního Světového poháru, který vyvrcholí za dva týdny ve švédském Falunu. Bauer v průběžném pořadí ztrácí na norského lídra seriálu Pettera Northuga 297 bodů a chce se již soustředit na uhájení druhé příčky. Na záda mu s odstupem 28 bodů dýchá Švýcar Dario Cologna, šestadevadesát bodů ztrácí na českého běžce Švéd Marcus Hellner.

Bauer bude v Lahti navazovat na sedmou příčku z olympijského skiatlonu, nad možným výsledkem toho sobotního ale spekulovat nechtěl. „Vůbec si netroufám odhadnout výsledek, ale žádná procházka to určitě nebude. Nebojím se toho, akorát to bude těžší o to, že do něj nejdu čerstvý. Pokud ale chci bojovat o celkové druhé místo ve svěťáku, tak nastoupit musím,“ podotkl.

Náročná noc před závodem čekala na servismany českých lyžařů, kteří po komplikacích s dopravou mířili do promrzlého Lahti se zpožděním. „Neměli místo na trajektu a kvůli zamrzlému oceánu navíc mají trajekty velké zpoždění. Vypadá to, že dorazí až v noci před závodem. Budou mít honičku s vyzkoušením vosků, ale podobně jsou na tom i ostatní,“ poznamenal Bauer, vedle nějž se ve Finsku představí další dva členové bronzové štafety Martin Jakš a Martin Koukal.

Reklama