Hlavní obsah

Vonnová potřetí za sebou vyhrála Světový pohár sjezdařek

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Americká lyžařka Lindsey Vonnová získala potřetí za sebou velký křišťálový glóbus za vítězství ve Světovém poháru. Celkový triumf si pojistila triumfem v dnešním superobřím slalomu v německém Garmisch-Partenkirchenu. Seriál zakončí sobotní slalom.

Foto: Michaela Rehle , Reuters

Lindsey Vonnová pózuje s trofejemi v Garmisch-Partenkirchenu.

Článek

Dvojnásobná mistryně světa Vonnová zvládla sjezdovku v čase 1:19,30 a připsala si jedenácté vítězství v sezoně. Celkově má na kontě 33 vyhraných závodů a o jeden triumf překonala americký rekord Bodeho Millera.

"Chtěla jsem udělat pěknou tečku a povedlo se, i když to dneska nebylo jednoduché. Potkalo mě v sezoně tolik zranění, že to až není normální," uvedla pod svahem rozjásaná Vonnová. "Teď se bude slavit. Po vyhraném sjezdu na olympiádě jsem si žádnou oslavu neužila, teď bude velká párty," prohlásila.

Druhé místo obsadila se ztrátou 16 setin Rakušanka Elisabeth Görglová, třetí skončila Švýcarka Nadia Stygerová. Němka Maria Rieschová, která ještě mohla jako jediná korunovaci Vonnové oddálit, obsadila čtvrté místo a na Američanku ztrácí už nedostižných 215 bodů.

Lindsey prostě hodně vyhrávala, řekla Rieschová

"S velkým glóbem jsem nepočítala, ten už jsem odepsala dávno. Lindsey prostě hodně vyhrávala, ale v příští sezoně se začíná od nuly," řekla Rieschová. "Dneska jsem chtěla jen zajet dobrý závod. To se mi povedlo, jenom tu poslední zatáčku před cílem jsme zpackala. Dvě setiny za stupni vítězů, to naštve!" dodala rodačka z Ga-Pa.

"Maria sice byla třetí, ale člověk nikdy neví, co se může stát. Někdo mohl být diskvalifikován. Proto jsem chtěla jet a vyhrát. Taky jsem chtěla ten americký rekord," řekla Vonnová. Pětadvacetiletá Američanka se stala první lyžařkou od roku 1992, které se podařilo ovládnout celkové hodnocení SP třikrát po sobě. Tehdy to dokázala Rakušanka Petra Kronbergerová.

Vonnová v letošní sezoně vyhrála prakticky vše, co šlo. Získala malé glóby za prvenství v hodnocení sjezdu, superobřího slalomu a triumfovala také v superkombinaci. Trofej dostane po dnešním rozhodnutí Mezinárodní lyžařská federace i v této disciplíně, přestože se odjely pouze dvě superkombinace místo požadovaných minimálně tří.

Na olympiádě ve Vancouveru vybojovala Vonnová navíc zlato ve sjezdu a bronz v superobřím slalomu.

Česká reprezentantka Šárka Záhrobská se do finále obřího slalomu nekvalifikovala, představí se až v sobotním slalomu.

Výsledky superobřího slalomu SP lyžařek v Ga-Pa
Ženy - superobří slalom:
1. Vonnová (USA) 1:19,30, 2. Görglová (Rak.) -0,16, 3. Stygerová (Švýc.) -0,57, 4. M. Rieschová (Něm.) -0,59, 5. Pärsonová (Švéd.) -0,65, 6. Mazeová (Slovin) -0,67, 7. Kamerová -1,03, 8. Suterová -1,04, 9. Dettlingová (všechny Švýc.) -1,06, 10. Marchandová-Arvierová (Fr.) -1,11.
Konečné pořadí super-G (po 7 závodech):
1. Vonnová 620 b., 2. Görglová 300, 3. Stygerová 291, 4. Suterová 266, 5. Fischbacherová (Rak.) 239, 6. Jacquemodová (Fr.) 224.
Průběžné pořadí SP (po 31 z 32 závodů):
1. Vonnová 1671, 2. M. Rieschová 1456, 3. Pärsonová 1047, 4. Mazeová 903, 5. Zettelová (Rak.) 858, 6. Görglová 573, ...20. Záhrobská 344, 112. Křížová (obě ČR) 11.

Reklama

Související témata: