Hlavní obsah

Lepší bojovat, než něco jistit, ví Bauer před maratónem na "Holmesu"

PRAHA

Bitva pokračuje. Běžce na lyžích čeká dva týdny po olympijském finále další maratón na slavném Holmenkollenu a na startu sobotní padesátky volným způsobem by neměl chybět ani Lukáš Bauer. Ve hře je další porce bodů a majitel dvou bronzových medailí z Vancouveru drží reálnou šanci na zisk malého glóbu v distančních závodech. Ani atak na lídra Světového poháru Pettera Northuga ale není zcela nereálný...

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lukáš Bauer se občerstvuje během závodu na 50 kilometrů na olympijských hrách.

Článek

Northug po čtvrtečním druhém místu ve sprintu v norském Drammenu vede celkové pořadí SP o 252 bodů před českým závodníkem, v hodnocení distančních běhů je ale napřed jen o 26 bodů. „Relativně se otevřela možnost bojovat o malý glóbus. To je ale nadplán. Na sto procent chci udržet celkové druhé místo a nechávám otevřené, jestli se mi podaří Northuga atakovat, nebo ne,“ napsal Bauer na svém webu před pokračováním seriálu.

Česká jednička bojuje v závěru sezóny se sílící únavou, při rozhodování, zda jet vyčerpávající závod či nikoliv, byly ale karty jasně rozdané. „Pokud chci mít šanci, tak padesátku jet musím. Lepší je bojovat, než něco jistit. Půjdu do risku, ať to se mnou udělá, co udělá,“ říkal vyhlášený bojovník v očekávání těžkého závodu. "Slibovali deset na nulou, ale sníh je přemrzlý a moc to nejelo. Člověk má pocit, že jede po písku. Bude to hodně těžká padesátka," povzdychl si.

Přišlo srdce klasiků o kouzlo? 

Na případnou neúčast svého hlavního rivala se Bauer neohlížel. „Všude píšou, jak byl strašně nemocný, ale já tomu nevěřím. Je mi jedno, jestli pojede, nebo ne. Já se rozhoduji podle sebe a ne podle něj. Ale rozesmálo mě, jak reagoval na to, když jsem řekl, že nevím, jestli pojedu. Prý to jsou moje taktické hry. Je vidět, že se o mě informuje a snaží se mě mít na zřeteli,“ líčil pobaveně.

Zastávka v mekce severského lyžování je generálkou na mistrovství světa v příštím roce a závodníky o víkendu čeká boj na pozadí stavebního mumraje, v němž se dolaďuje zcela rekonstruované sportoviště se zbrusu novým můstkem. „Je vidět, že se na šampionát hodně připravují. Ale mám dojem, jako by Holmes ztratil své kouzlo. Třeba v oblasti stadiónu vykáceli dost stromů a hezký oblý můstek pro přejíždění nahradili betonovým, je tady hodně kombinace se sklem. Bude asi chvilku trvat, než si zvyknu, ale ještě tady jezdí bagry, za rok to bude jiné. Staví se pořád mohutně, teď třeba brousili zábradlí a podobně,“ přiblížil Bauer dění na stadiónu.

Areály pro mistrovství světa budou kompletně dokončeny letos v létě, pořadatelé ale věří že generálka proběhne bez zádrhelů. Do sedmi víkendových závodů zasáhne dohromady 370 závodníků ze čtyřiadvaceti zemí a jejich zápolení si tradičně nenechají ujít ani členové norské královské rodiny.

Víkendový program SP lyžařů-klasiků na Holmenkollenu
Sobota
závod družstev v severské kombinaci - 11:00 skoky velký můstek, 14:30 štafeta 4x5 km; 11:00 běh 30 km volně ženy, 12:45 běh 50 km volně muži
Neděle
závěrečný závod SP v severské kombinaci - 10:00 skoky velký můstek/12:00 běh 10 km, 13:45 závěrečný závod SP ve skocích na lyžích (velký můstek), sprint volně ženy, muži 10:00 kvalifikace/15:30 finále

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články