Hlavní obsah

Čeští sdruženáři byli v závodu družstev v Oslu šestí

Čeští sdruženáři obsadili v závodu Světového poháru družstev v Oslu šesté místo, zvítězili domácí Norové před Rakouskem a Německem. Na stadionu v Holmenkollenu pak všichni závodníci pózovali u transparentu, kterým si stěžovali na špatné zacházení ze strany mezinárodní federace FIS.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český sdruženář Pavel Churavý

Článek

Na protestu se sdruženáři dohodli už před týdnem v Lahti. Vadil jim závěr skokanské části druhého olympijského závodu jednotlivců, v němž jury pustila z můstku nejlepší závodníky, ačkoli měli zjevně horší podmínky než ti skákající o několik minut dříve. Elitní sdruženáři tak funkcionářům vyčítali, že zmařili jejich několikaletou přípravu na boj o olympijské medaile. "Chovejte se k nám s respektem," vzkázali jim dnes.

Závod odstartovalo české kvarteto Petr Kutal, Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík a Pavel Churavý z pátého místa po skoku se ztrátou 53 sekund na vedoucí Němce. Po prvním úseku předávali dokonce jako čtvrtí v kontaktu s dalšími třemi štafetami. V závěrečném kilometru však neudržel tempo nováček českého týmu Petr Kutal a finišman Pavel Churavý už neměl možnost šestou příčku vylepšit.

O prvenství bojovali na posledním úseku Magnus Moan s Mariem Stecherem. Domácí závodník po vzoru elitního běžce Pettera Northuga nasadil při vjezdu na stadion k mohutnému trháku a jasně zvítězil.

SP družstev v severské kombinaci v Oslu:
1. Norsko (Tande, Kokslien, Schmid, Moan) 49:13,3, 2. Rakousko (Gruber, Kreiner, Gottwald, Stecher) -7,3, 3. Německo (Rydzek, Hettich, Frenzel, Edelmann) -1:11,2, 4. Francie -1:16,5, 5. USA -1:20,4, 6. Česko (Dvořák, Slavík, Kutal, Churavý) -2:10,7.

Reklama

Související témata: