Hlavní obsah

Ammann se na MS v letech pokusí o další triumf

PRAHA

Švýcar Simon Ammann v letošní sezoně vyhrál téměř vše a nyní může svoji sbírku ještě rozšířit. Dvojnásobný olympijský vítěz a král Světového poháru patří pochopitelně i k favoritům mistrovství světa v letech, ale do Planice míří po dlouhé době s velkými ambicemi také český skokan - Antonín Hájek.

Foto: Bob Strong, Reuters

Švýcarský skokan na lyžích Simon Ammann oslavuje vítězství v Lillehammeru a celkový triumf ve Světovém poháru.

Článek

"Lety jsou jako skokanská Liga mistrů, v které vyhrávají pouze ti psychicky nejodolnější," říká uznávaný kouč Mika Kojonkoski.

Na mamutím můstku v Planici, největším na světě, obhajuje titul rakouský závodník Gregor Schlierenzauer, hlavní pozornost se ale soustředí na Ammanna. Švýcar získal ve Vancouveru dvě zlaté medaile a nenašel přemožitele ani v dalších pěti závodech sezóny SP.

K dalším favoritům se řadí Nor Anders Jacobsen, letošní vítěz z letů SP v Oberstdorfu, a do formy se dostal i jeho krajan Björn Einar Romören, který před pěti lety doletěl v Planici na rekordních 239 metrů. K dalším favoritům patří nezdolný Polák Adam Malysz, jenž na mamutím můstku stál v kariéře celkem dvanáctkrát na stupních vítězů, ale dosud ani jednou nezískal cenný kov na světovém šampionátu.

Kandidátem na elitní šestku je i český skokan Hájek. Spolu s ním trenér David Jiroutek nominoval Jana Maturu, Borka Sedláka, Lukáš Hlavu a Čestmíra Kožíška.

Hájek by v případě úspěchu mohl navázat na českou leteckou školu, které se v Planici daří, Jaroslav Sakala prokázal na tomto můstku své kvality v roce 1994, kdy se stal ve větrné loterii světovým šampionem. O devět let dříve získal na stejném můstku bronz Pavel Ploc.

Poprvé se bude mistrovství světa v letech hodnotit podle nového větrného systému, který může výsledky značně ovlivnit. "Bude to trošku divočejší, navíc má pršet, ale uvidíme," řekl Jiroutek.

Program:
Čtvrtek: 11:00 kvalifikace,
Pátek: 15:15 první kolo, 16:15 druhé kolo,
Sobota: 10:15 třetí kolo a finále,
Neděle: 10:15 soutěž družstev.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články