Hlavní obsah

Sprint ve Stockholmu vyhrál Krjukov, Bauer z kvalifikace neprošel

Sprinterské závody Světového poháru běžců na lyžích ve Stockholmu vyhráli ruský olympijský vítěz z Vancouveru Nikita Krjukov a domácí Anna Olssonová. Jediný český zástupce Lukáš Bauer byl v kvalifikaci 51. a do vyřazovacích bojů nepostoupil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český běžec Lukáš Bauer

Článek

Bauer, jenž běžně sprinty nejezdí, se středečního závodu klasickou technikou kolem Královského paláce zúčastnil kvůli tomu, že byl úvodní částí finále Světového poháru. To pokračuje dalšími díly ve Falunu a je klasifikováno podobně jako Tour de Ski, které letos nejlepší český běžec na lyžích podruhé v kariéře vyhrál. V kvalifikaci ztratil Bauer na nejrychlejšího Švéda Matse Larssona 12,48 sekundy.

Obě finále na trati s dvěma stoupáními přinesla strhující podívanou s rozhodnutím až v závěrečných metrech. O největší pozdvižení se postaral již jistý vítěz SP Petter Northug z Norska, který absolvoval celou trať včetně závěrečného náročného stoupání svým typickým soupažem.

Král této sezony sice v běhu do kopce na soupeře jedoucí klasickým způsobem ztrácel, díky náskoku vybudovanému na rovinkách však čtvrtfinále i semifinále v pohodě zvládl. V poslední jízdě však už byl nad jeho síly šampion z klasiky ve Whistleru Krjukov, jenž se za ním vyvezl a ve finiši ho o dvě desetiny sekundy porazil. Třetí skončil domácí Emil Jönssson.

Ještě těsnější byl dojezd finále žen, v němž dělila vítěznou Olssonovou od jisté vítězky SP Justyny Kowalczykové z Polska na druhém místě pouhá desetina. Třetí byla trojnásobná olympijská vítězka Marit Björgenová z Norska.

Reklama