Hlavní obsah

Lyžařka Marková dostala od fyzioterapeuta doping přímo na olympiádě

VARŠAVA

Polská běžkyně na lyžích Kornelia Marková, u níž testy prokázaly, že jí na olympiádě ve Vancouveru pomohl k lepším výkonům doping, dostala poslední dávku nepovolené látky EPO přímo v Kanadě.

Článek

Informoval o tom předseda polské Komise pro boj proti dopingu ve sportu Jerzy Smorawiňski. Podezření z toho, že Markové EPO podal, padá na fyzioterapeuta polských běžkyň.

Česká štafeta se posune na dvanácté místo 

"Poslední injekci syntetického EPO Marková dostala až ve Whistleru, čtyři až šest dnů před startem ženské štafety. Vyplývá to z dokumentů z Kanady," cituje Smorawiňského na svých internetových stránkách Gazeta Wyborcza. Polky ve štafetě na 4x5 kilometrů obsadily šesté místo. Kvůli dopingu Markové ale budou diskvalifikovány a změna pořadí se dotkne i českých závodnic, které se posunou na dvanáctou pozici.

 Přijde o peníze

O trestu pro Markovou rozhodne zřejmě příští týden Mezinárodní lyžařská federace (FIS), ve středu jí zastavila činnost. Polský lyžařský svaz vyřadil Markovou z reprezentace a v pondělí zahájí vyšetřování případu. Ministerstvo sportu Markové vezme měsíční stipendium ve výši 4370 zlotých (přes 28.500 korun), které ona i tři zbývající závodnice štafety měly dostávat za šesté místo na olympiádě.

V Polsku se všichni shodují na tom, že Marková si hormon EPO, který zvyšuje produkci červených krvinek, a vylepšuje tak výkony sportovce, nemohla aplikovat sama. Sama závodnice přiznala, že dostávala injekce do svalů a léky podávané nitrožilně. Myslela si ale, že šlo o vitamíny a další povolené látky.

Léky jí vstřikoval ukrajinský lékař polských běžkyň na lyžích Vitalij Trypolskyj. Gazeta Wyborcza ve čtvrtek napsala, že on byl jediným členem lékařského týmu Polského lyžařského svazu, který byl s Markovou a jejími kolegyněmi na soustředěních před olympiádou.

Trypolskyj tvrdí, že nedělal nic zakázaného. Polský lyžařský svaz v něj měl zatím důvěru, protože ho do Polska přivedl trenér Justyny Kowalczykové, jisté vítězky seriálu Světového poháru. Na olympiádě v Turíně v roce 2006 ještě s Kowalczykovou spolupracoval, pak z jejího týmu odešel.

Reklama