Hlavní obsah

Hájek byl druhý v kvalifikaci na MS v letech na lyžích

PLANICA

Kvalifikací na závod mistrovství světa v letech na lyžích prošli v Planici všichni čtyři čeští skokani. Nejlepší z nich byl podle očekávání Antonín Hájek, který nejdříve vytvořil v tréninku výkonem 228,5 metru nový český rekord a pak dolétl v kvalifikaci na 207,5 metru.

Foto: Christof Stache, ČTK/AP

Český skokan na lyžích Jan Hájek

Článek

Hájek obsadil v kvalifikaci druhou pozici z letců, kteří museli o účast v pátečním a sobotním závodě usilovat. Lepší byl pouze japonský veterán Noriaki Kasai, který dolétl o tři metry dál.

"V kvalifikaci jsem chtěl dát uvolněný skok, nechtěl jsem to moc hrotit. Vím, že jsem v širší skupině favoritů o medaili, do šestého místa. Uvidí se v závodu, každý může pokazit," řekl Hájek.

Do Slovinska odjel jako jeden ze spolufavoritů a v kvalifikaci to potvrdil, přestože se skákalo z nižšího nájezdu a sám viditelně nebyl se svým letem zcela spokojený. Nadšený naopak mohl být s druhým tréninkovým skokem, kterým splnil jeden ze svých cílů. Z vyššího nájezdu výkonem 228,5 metru překonal o 9,5 metru vlastní český rekord, který vytvořil předloni rovněž na mamutu v Planici.

Výborný skok, glosoval Hájek

"Byla to euforie, pěkný pocit. Letěl jsem vysoko," komentoval třiadvacetiletý Hájek nový český rekord. "Skok byl výborný, a to ještě neměl nejlepší podmínky. Testoval novou kombinézu a spolu se skokem to funguje. Do kvalifikace pak byl přemotivovaný, tak se musel trochu uklidnit," dodal trenér David Jiroutek.

Z jistě kvalifikovaných závodníků, kteří dnes skákali pouze tréninkově, předčili Hájka pouze Robert Kranjec, Adam Malysz, letošní vítěz Světového poháru a olympijský vítěz Simon Ammann a světový rekordman v letech Björn Einar Romören. Ten také předvedl nejdelší let dne 230,5 metru.

Spolu s Hájkem prošli do soutěže i ostatní Češi. Borek Sedlák předvedl let dlouhý 202,5 metru, což mu stačilo na desáté místo, Lukáš Hlava skočil 194 metrů (19.) a Jan Matura 180,5 (24.). "Všichni mě potěšili, příjemně překvapil Hlava," řekl Jiroutek.

Reklama