Hlavní obsah

Bauer se chystá zahradničit, adrenalinové sny si asi nechá jen zdát

PRAHA

Poslední dny letošní sezóny odpočítávají běžci na lyžích včetně české jedničky Lukáše Bauera. Dvojnásobný olympijský medailista si v závěru týdne střihne domácí šampionát a na začátku dubna jej čeká miniseriál ve Finsku. A pak několik týdnů vytouženého volna. Na začátku května se však Bauerův lyžařský kolotoč začne roztáčet znovu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Bauer se synem Matyášem

Článek

„Většinou mívám pauzu měsíční, ale kdybych se cítil hodně unavený, tak si volno o nějaký týden prodloužím. Pokud ale bude všechno podle plánu, tak zkraje května začínám s přípravou na další sezónu, jejímž vrcholy budou Tour de Ski a světový šampionát v Norsku na legendárním Holmenkollenu,“ vyprávěl Bauer při středečním setkání s novináři.

Týdnů pohodlného lenošení se ale nejlepší český běžec na lyžích po povedené sezóně nedočká. „Umím úplně vypnout, ale to mi děti asi nedovolí. Bude to aktivní dovolená,“ líčil se smíchem Bauer. S rodinou se v tréninkové pauze chystá vyrazit za teplem, čeká jej ale také práce na zahradě u domu na Božím Daru. „Musím zasadit pár stromů. Vybrané je ještě nemám, ale budou to nějaké jehličnany. Nejen sportem je živ profesionální sportovec,“ poznamenal.

Manželka Lukáše Bauera Kateřina s dětmi Anetou a Matyášem foto: Právo/Jan Handrejch

Oblíbenou kratochvíli sportovců v podobě adrenalinového dobrodružství si Bauer letos nechá nejspíš ujít. „Mám takové věčné sny. Skok padákem, jízda rallyeovým autem a let stíhačkou. To jsou tři věci, které bez rozmýšlení vyhrknu, ale reálně to moc nevidím,“ podotkl. Jasno má ve výběru povinností, které jsou daní za úspěch. „Bude jich docela dost, ale na druhou stranu nehodlám být obětí svého úspěchu. Snažím se dost vybírat, zda obětovat čas s rodinou za trochu vyšší podporu od sponzorů,“ prohlásil jednoznačně.

S povděkem Bauer kvituje, že letos nemusí podstoupit žádný lékařský zákrok. V minulých sezónách si kvůli zlepšení imunity nechal odstranit krční mandle či upravit nosní přepážku. „Tohle zkrášlování nechám plavat. Ale letošní sezóna ukázala, že ty zákroky k něčemu byly, od prosince jsem byl bez problémů,“ pochvaloval si a přestože ještě ani neukončil letošní zimu, myslí už na start přípravy. „Chtěl bych v tréninku něco změnit, ale musíme to probrat s trenérem Petráskem,“ dodal Bauer.

Reklama