Hlavní obsah

Hvězdy freeridu připraveny, Krause ze skály nepustil vítr

DAVOS

Do míst, kam by se drtivá většina lyžařů a snowboardistů nepustila ani náhodou, se domácí i zahraniční elita freeriderů těší celý rok. Strmá skála zapadaná sněhem a několik dlouhých skoků - v takovém prostředí se vyžívají lyžařští a snowboardoví odvážlivci, kteří se sjeli do Lenzerheide na závod Scott Czech Ride.

Foto: Tomáš Matwikov

David Knybel si takto dojel pro domácí titul při loňském ročníku Scott Czech Ride.

Článek

Mezinárodní mistrovství České republiky se ve Švýcarsku koná už třetím rokem, letos vystřídalo Lenzerheide nedaleký Davos a závod byl premiérově zařazen do kvalifikace, z níž se dá postoupit do nejprestižnějšího seriálu Freeride World Tour. „Tam už prize money činí 250 000 dolarů,“ říká ředitel Scott Czech Ride Jaromír Lojza.

Výzvou pro padesátku nejlepších jezdců by v sobotu měla být hora Rothorn a jedna z jejích stěn, která má sklon přes 40 stupňů. Nikdo si ji nesmí vyzkoušet předem. „Ale přípravu nepodceňujeme, prohlédneme si tu trať zespoda, nafotíme z různých úhlů, i když v reálu při jízdě to pak často stejně vypadá úplně jinak, než si myslím,“ přiznává Robin Kaleta, hvězda českého freeridu.

Nejnebezpečnější části jsou pro závod zavřeny, přesto jsou hned u dojezdu připraveny kanadské sáně i vrtulníky připravené vzlétnout při vážnějších zraněních. „Ale vloni k žádnému těžkému úrazu nedošlo, tak snad to tak bude i letos,“ věří Lojza. Kvarteto rozhodčích hodnotí celkový dojem z jízdy, jakou jezdci zvolili stopu, jak jeli rychle a plynule, co předvedli za skoky, zda nespadli...

Na startu kromě Kalety bude i český obhájce titulu David Knybel, mezi ženami vloni triumfovala Simona Hrstková, sestra úspěšné české sjezdařky. Zahraničními hvězdami jsou loňský vítěz Fabien Guénot a Rakušan Stefan Hausl. „Cítím formu na obhajobu,“ vzkazuje soupeřům francouzský obhájce. Mezi snowboardisty do Lenzerheide dorazil i český olympionik David Bakeš.

Jako předjezdec se měl představit i jeden z nejlepších skikrosařů světa Tomáš Kraus, ale páteční silný vítr jezdce na trať kvalifikace nepustil, ta se tak o den odsunula. „Škoda, v terénu se občas projedu rád, teď se těším na Aljašku, kde s Robinem Kaletou, Martinem Černíkem a Michalem Novotným budeme natáčet freeridové video,“ vyprávěl Kraus, jenž ze Švýcarska spěchal do Špindlerova Mlýna na domácí šampionát.

V noci na sobotu se očekávají přívaly sněhu, jehož nedostatek okolí Lenzerheide v posledních dnech trápí. „Hlavně, aby přestalo foukat. Lanovky na Rothorn vypnuli už ve čtvrtek odpoledne a v pátek se to nezlepšilo,“ hlásil ředitel Lojza.

Reklama

Související témata: