Hlavní obsah

Běžec Jakš získal v dešti mistrovský titul na volné desítce

HARRACHOV

V hustém dešti si dojel Martin Jakš pro titul na mistrovství republiky v běhu na lyžích. V Harrachově v sobotu vyhrál na volné desítce o osm desetin sekundy souboj s kolegou z bronzové olympijské štafety Martinem Koukalem. Suverénní vítěz páteční klasické patnáctky Lukáš Bauer doběhl pátý.

Článek

Jakš se na letošním mistrovství radoval z výhry po dvou druhých místech ze sprintu a z patnáctky. "Je to příjemný. Kromě Magiho (Magál) a Špeka (Šperla) jeli všichni, tak je to možná vzpruha do letošní letní přípravy a do příštích let," řekl Jakš ČTK.

Většinu závodu vedl Koukal, Jakš se pohyboval na třetím nebo čtvrtém místě. V posledním kole ale dostal v kopci hlášení, že na titul ztrácí jen čtyři vteřiny. "Tak jsem to zkusil a naštěstí to vyšlo," řekl třiadvacetiletý Jakš, který do své sbírky přidal čtvrtý domácí triumf. První tři získal na Horních Mísečkách v roce 2007.

Koukal přijal porážku s mladším sokem o pouhých osm desetin s nadhledem. "Celý závod jsem vedl, ale v konci jsem toho měl plné zuby, nedokázal zrychlit a nakonec tak táhl za špatný špagátek," řekl Koukal.

Bronz bral biatlonista Vítek

Bronz bral na běžeckém šampionátu biatlonista Zdeněk Vítek. "Že jsem třetí, mě těší, ale nepřeceňoval bych to," konstatoval. Startoval s číslem jedna a získal tak výhodu, protože neměl tolik rozbitou trať jako favorité s čísly přes osmdesát.

Po pátečním teplém slunečném počasí se sobotní bruslařský závod jel v prudkém dešti. "Tohle počasí mi nevadí, je to lepší než ukrutný vedro," porovnával Jakš. "Vedro rád nemám, pro závod je příjemnější tohle," mávl Koukal rukou k nebi směrem k šedivým mrakům.

Organizátoři dokonce museli na stadionu použít sníh ze sněhového hradu, aby cílový prostor lépe připravili. Okruh ale kvůli počasí zkrátili z pěti kilometrů na 2,5 kilometru.

"Bylo potřeba neustále střídat rytmus a dá se říci neusnout pouze v jednom tempu, což se mi nedařilo a lyže mi taky nejely super," řekl Bauer při převlékání v garáži pro rolby. "Snažil jsem se, ale tentokrát nadšený ani spokojený moc nejsem. Ale po téhle sezoně nemůžu být naštvaný a jsem rád, že jezdím doma," řekl Bauer.

Volnou pětku žen zajela nejrychleji Kamila Rajdlová a oslavila mezi kapkami deště svůj jubilejní desátý národní titul. Druhá skončila stejně jako v klasice Iva Janečková a třetí byla Klára Moravcová.

V neděli šampionát vrcholí štafetovými závody.

Mistrovství republiky v běhu na lyžích v Harrachově:
Muži - 10 km volnou technikou:
1. Jakš 24:40,2, 2. Koukal (oba Dukla Liberec) -0,8, 3. Vítek (SKP Jablonec) -3,8, 4. Kožíšek (Dukla Liberec) 35,0, 5. Bauer (SKP Jablonec) -44,8, 6. Razým (Dukla Liberec) -1:04,7.
Ženy - 5 km volnou technikou:
1. Rajdlová (Dukla Liberec) 13:58,0, 2. Janečková -24,0, 3. Moravcová -42,1, 4. Rezlerová -51,9, 5. Skalníková (všechny SKP Jablonec) -1:06,7, 6. Chrástková (Nové Město na Moravě) -1:09,6.

Reklama