Hlavní obsah

Smíšená štafeta biatlonistů sahala po medaili, ale skončila sedmá

CHANTY MANSIJSK

Čeští biatlonisté zakončili sezónu sedmým místem v mistrovství světa smíšených štafet, v němž ovšem po třetím úseku Michala Šlesingra sahali po medaili. Na závěr finále Světového poháru vyhráli za hustého sněžení v ruském Chanty Mansijsku suverénně Němci.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Český biatlonista Michal Šlesingr

Článek

Česká čtveřice ve složení Gabriela Soukalová, Barbora Tomešová, Šlesingr a Jaroslav Soukup dojela do cíle dvě minuty a 39,4 sekund po Němcích. Na prvních dvou úsecích se české ženy udržely relativně v kontaktu s nejlepšími, a i když Šlesingr vyrážel do svého úseku jako devátý, vytáhl štafetu až na třetí místo.

"Musím říci, že holky nás všechny překvapily, jak dobře závod zvládly," řekl v cíli Šlesingr. "Po závodě s hromadným startem jsem byl úplně 'vyhnilej' a ještě při rozjíždění jsem se trápil. Ale jakmile jsem odstartoval, únava byla pryč," dodal.

Nejúspěšnější reprezentant posledních let předával po výborném výkonu Soukupovi v nadějné pozici s patnáctisekundovým náskokem před čtvrtými Ukrajinci, finišman však kvarteto k medaili nedotáhl. Ve střelbě v leže se Soukup zachránil před trestným kolem až třemi dobíjeními a okamžitě klesl na sedmou příčku, která mu nakonec patřila i v cíli.

Ani takový výsledek ale před startem nikdo z českého tábora neočekával, vždyť věkový průměr mladého kvarteta činí jen něco málo přes 24 let. "Smíšené štafety jsou zvláštní závod, protože každý stát má alespoň dva dobré kluky a dvě dobré holky, proto jsou hodně vyrovnané. Z tohoto pohledu jsme určitě spokojení. Ale samozřejmě když se závod nějak vyvíjí a vyvíjí se dobře, začnete už myslet i trochu výš," řekl Šlesingr.

Němci si dojeli pro druhý titul v historii především díky svým skvělým ženám. Nejlepší biatlonistky sezony Simone Hauswaldová a Magdalena Neunerová vytvořily týmu více než minutový náskok, který Simon Schempp a Arnd Peiffer v poklidu udrželi. Druzí skončili s odstupem téměř půldruhé minuty Norové s finišmanem Olem Einarem Björndalenem, třetí bylo Švédsko.

MS smíšených štafet (2x6 + 2x7,5 km) v Chanty Mansijsku:
1. Německo (Hauswaldová, Neunerová, Schempp, Peiffer) 1:18:17,4 (0 tr. okruhů+6 dobíjení), 2. Norsko (Flatlandová, Bergerová, Svendsen, Björndalen) -1:24,0 (0+6), 3. Švédsko (Jonssonová, Olofssonová-Zideková, Ferry, Bergman) -1:30,8 (0+11), 4. Rusko -1:42,1 (1+9), 5. Francie -2:08,2 (0+9), 6. Ukrajina -2:24,3 (0+10), 7. Česko (Soukalová, Tomešová, Šlesingr, Soukup) -2:39,4 (0+10).

Reklama