Hlavní obsah

Zranění paradoxně pomohlo, srovnal jsem se, říká sjezdař Bank

ŠPINDLERŮV MLÝN/PRAHA

Vysněnou olympijskou medaili sice sjezdař Ondřej Bank nezískal, letošní sezónu přesto končí spokojený. Povedený rok okořenil devětadvacetiletý závodník týmovým triumfem ve finále Světového poháru, absolutní hegemonií domácímu šampionátu i vítězstvím v superdlouhém obřím slalomu v italské Val Gardeně. Přesto už se nemohl dočkat, až dlouhá a náročná zima skončí.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Lyžař Ondřej Bank během olympijského obřího slalomu

Článek

„Sezóna vyšla parádně, bavilo mě to. Ale po vítězství ve finále Světového poháru v Ga-Pa byl adrenalin nejvýš. Teď už je to něco mezi povinností a nudou,“ říká nejúspěšnější český lyžař současnosti.

Mezi světovou lyžařskou elitou se dokázal prosadit i po rok a půl dlouhé pauze po zlomenině holenní a lýtkové kosti v pravé noze. „Je vidět, jak je lyžování nevyzpytatelné. Už před sezónou jsem říkal, že mi zranění paradoxně prospělo, člověk se srovná. Proto bych chtěl podobný model přípravy absolvovat i před další sezónou. Bez zranění samozřejmě! Jezdit ale volněji, srovnat si hlavu,“ plánuje Bank. Žádné „lážo plážo“ ale nečeká. „Příprava bude muset být opět tvrdá. Na olympiádě jsem si promarnil šanci na medaili, protože jsem ve sjezdu dole nemohl,“ má jasno.

Do Afriky na surf i golf

Na samém konci sezóny bojoval ještě o FIS body ve slalomu, aby si pojistil startovní číslo mezi nasazenými pro příští rok. V hlavě už ale nosil myšlenky na odpočinek. „S kamarádem plánujeme cestu do Jihoafrické republiky. On je dobrý surfař, tak mě to snad naučí. A prý je tam i zajímavý golf,“ vypráví milovník greenu.

Do dějiště fotbalového mistrovství světa si poveze ale také další pracovní povinnosti. „Nebude to dovolená v pravém slova smyslu. Součástí odpočívání bude i vymýšlení nových brýlí a kolekcí. Doslechl jsem se, že můj design okopírovaly známé značky, což mě těší, ale je třeba ten dosavadní změnit. A budeme dělat minikolekci Vágus na golf. Bude to splňovat pravidla golfové etikety, ale zbytek bude úplně jiný a bude to hodně vidět,“ prozradil sjezdař-podnikatel své záměry.

Obchodní aktivity chce každopádně před startem přípravy na další zimu usměrnit. „Věci jsou dobré, docela se to rozjelo, ale sám už to nestíhám. Musím zaměstnat několik lidí, potenciál to má. Zatím jsem to ale dělal tím svým vágusáckým přístupem, třeba se domluvily nějaké obchody a nestihl jsem to ani poslat. Takže vyloženě vágus obchodování. Je třeba to vzít vážně,“ vymiňuje si český závodník, jenž bude ve středu hostem on-line chatu na Sport.cz.

Reklama