Hlavní obsah

VIDEO: Běžci na lyžích létali nad Davosem, Máka s Koukalem triumfovali

Horká novinka letošní zimy - skikros na běžkách - má za sebou povedené finále. A dvojnásob potěšující pro české barvy. Víkendové klání ve švýcarském Davosu totiž ovládli a první dvě místa obsadili Daniel Máka s Martinem Koukalem, kteří ve finálové jízdě nechali za sebou domácí dvojici Gaudenz Flury, Martin Jäger.

Foto: Red Bull

Daniel Máka (vlevo) s Martinem Koukalem oslavují triumf v závodu Red Bull Nordix ve skikrosu na běžkách.

Článek

Lety vzduchem, ostré zatáčky ve sjezdech, otočky v U-rampě i výběh sjezdovkou Bogen. To vše čekalo na běžce při finálovém klání Red Bull Nordix. A tři tisícovky diváků měly rozhodně na co koukat. O pády nebyla nouze, v rampě byly k vidění otočky o 360 stupňů a norský fenomén Petter Northug při skocích předváděl dopady do telemarku, za který by se nemuseli stydět ai skokani-specialisté.

Daniel Máka na jednom ze skoků při závodu Red Bull Nordix ve skikrosu na běžkách v Davosu.foto: Red Bull

Norský král letošní zimy se nicméně dalšího triumfu nedočkal. V semifinále totiž upadl a v malém finále o 5. až 8. místo to přehnal s rychlostí nájezdu na závěrečný skok a skončil v kotrmelcích znovu. “I přes to, že vypadám jako Mike Tyson a závod se mi zrovna nevydařil, jsem si to moc užil!“ prohlásil Northug s řeznou ránou pod okem. Malé finále vyhrál sprinterský specialista Dušan Kožíšek a veterán Ladislav Rygl byl sedmý.

Český triumf pak dokonali Máka s Koukalem, kteří opanovali velké finále o celkové prvenství. „České tratě jsou upravované jen jednou týdně, takže jsme na podobné podmínky zvyklí,“ poznamenal se smíchem stříbrný Koukal.

Reklama

Související témata: