Hlavní obsah

Bauer: Sprinter ze mě nebude, ale na rychlosti musím zapracovat

Pavel NovotnýSport.cz

V pondělí definitivně ukončil letošní sezónu, ještě nestihl ani odjet na dovolenou, v hlavě už ale nechává zrát myšlenky o letní přípravě. Běžec na lyžích Lukáš Bauer po další úspěšné zimě neusíná na vavřínech a hledá cesty k dalšímu zlepšení. Jasno má v jednom: potřebuje zrychlit, aby dokázal konkurovat soupeřům v hromadných závěrech závodů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lukáš Bauer

Článek

„Vím, že to hodně lidí překvapí, Jsem ale typ závodníka, který je věčně nespokojený. Jenže při závodech rozhodují detaily. A na rychlosti jsem začal pracovat už před letošní sezónou, ale stále to bylo málo. potřebuji distanční trénink obměnit. V součtu asi neabsolvuji tolik kilometrů a hodin jako v minulých letech, ale rozhodně to budou tréninky, které budou víc bolet,“ vyprávěl Bauer při úterním setkání s novináři.

V přípravě proto hodlá využít zkušeností z jiného sportu - atletiky. „Očekávám, že zařadíme víc dynamického posilování, které praktikují půlkaři. Mám už vyhlédnutou osobu, od které bych si chtěl nechat poradit, zatím jsem to ale nerealizoval,“ líčil Bauer. S milovníkem ostrých finišů Martinem Koukalem konzultovat sprinterské otázky nebude. „To by znamenalo dvoudenní přednášku,“ poznamenal dvaatřicetiletý závodník se smíchem.

Ke změně tréninku Bauer přesvědčil i trenéra Petráska, s nímž záležitosti přípravy detailně probral během republikového šampionátu v Harrachově. „Za jedno odpoledne jsme to měli sfouknuté. Řekli jsme si, co se líbilo a co ne. Napadl mě i extrém v podobě změny trenérského vedení, ale to padlo. Určili jsme, jakým směrem se vydáme. Stejně jako po hrách v Turíně,“ vysvětloval Bauer.

První mety v dalších letech Bauerovy kariéry jsou jasné. Úspěch na příští Tour de Ski a cenný kov z mistrovství světa v Norsku. „Pokud ponese změna v tréninku ovoce, mohlo by mě to při klasickém sprintu zrychlit o tři až pět vteřin. To byla hranice, o kterou mi unikal postup z kvalifikace. Nečekám, že bych zajížděl nějaké výsledky ve sprintech. Ale jde o to, že třeba při Tour de Ski jde i o drobné sekundové bonifikace. A úspěch na Tour je základ k případnému tažení za triumfem ve Světovém poháru,“ naznačil další případný cíl pro příští rok.

O nové sezóně Bauer přemýšlí i přesto, že teprve v neděli odjel poslední závod letošní zimy v rámci čtyřdílného seriálu Tour de Barents v Norsku a Finsku. „Slíbil jsem účast v euforii po olympiádě, těžce jsem ale cítil, že baterky jsou prázdné. Bylo to do poslední chvíle tvrdé závodění na těžkém jarním sněhu. Přesto jsem si to užil, konkurence byla silná. Nakonec jsem byl ale v cíli rád, že už můžu opravdu pověsit běžky na hřebík,“ poznamenal s ulehčením.

Do začátku přípravy má Bauer měsíc volna, v němž se chce věnovat hlavně rodině. „Určitě bychom rádi jeli někam za teplem. Manželka se ale vrací po mateřské do práce a je to trochu  složitější,“ dodal..

Reklama