Hlavní obsah

Záhrobská je z nového kouče nadšená, i když probouzení svalů občas bolí

PRAHA

První týden intenzivního tréninku pod vedením nového kouče Pavla Šťastného má za sebou česká lyžařka Šárka Záhrobská a dny strávené na rakouském ledovci Kaunertal si bronzová medailistka z her ve Vancouveru nemůže vynachválit. „Ověřila jsem si, že to byla dobrá volba,“ pochvalovala si Záhrobská po čtvrteční návštěvě na Pražském Hradě u prezidenta Klause.

Článek

Přestože v Česku již jaro otevřelo dveře dokořán, na Záhrobskou a její tým čekala v Rakousku nefalšovaná zima. „Přes noc napadlo třicet centimetrů prachového sněhu, ráno bylo mínus patnáct stupňů,“ přiblížila podmínky v oblíbeném středisku. S novým koučem proto začali bez okolků ve společné práci: hlavním nedostatkem Záhrobské je pohybový rozsah a zejména technika obřího slalomu, v němž se jí nedaří prorazit do užší špičky.

„Hodně děláme drilová cvičení mimo trať, když bylo měkko tak klidně celé dopoledne. Pracujeme na rozsahu, což se mezi bránami dělat nedá. A co se týče obřího slalomu, tam to nefungovalo a musíme začít úplně od začátku,“ má jasno Záhrobská.

Úpravu tréninku bere pětadvacetiletá specialistka na technické disciplíny jako příjemné oživení, následky tvrdé práce ale často cítila. „Je to zábavné, je to nové. Začínám vnímat věci, které jsem dosud nevnímala. Třeba v rozsahu jsem byla nesymetrická, pravá strana pracovala hůř než levá. Snažíme se to srovnat, jde o spoustu maličkostí. Po tréninku mě teď bolí jiné svaly, které byly zvyklé pracovat jinak. Některé se doposud flákaly, tak je probouzíme. Je to zajímavé studovat, jak funguje lidské tělo,“ líčila Záhrobská.

Volno přesunula na červenec 

Koncept tréninku nejlepší české lyžařky současnosti nicméně zásadní proměnou neprojde. „Zůstává to přibližně stejné. Dny strávené na lyžích i kondiční trénink, který nadále vede Tonda Strach. Trochu jsme ale změnili časový plán. Dřív jsem měla po finále Světového poháru měsíc volno. V dubnu, květnu i červnu ale na ledovcích panují stále dobré podmínky, takže jich využijeme a měsíční pauzu budu mít v červenci. Mít odpočinek blíž směrem k sezóně je navíc lepší,“ je přesvědčená Záhrobská.

Komunikace mistryně světa z roku 2007 s novým koučem probíhá na bázi oboustranného konsenzu, slovo trenéra je ale pro Záhrobskou svaté. „Co řekne trenér, to platí. Samozřejmě je diskuse, jestli mám po osmi jízdách dost, nebo jich dám dvanáct. Ale v tom, jak udělat ten který oblouk, má trenér mou plnou důvěru,“ prohlásila. Šťastný prý do minitýmu dobře zapadl. „Skoro dvacet let žil v Americe a Kanadě, má spousty zážitků a je o čem povídat. Navíc chceme dělat i anglické večery, abych si procvičila jazyk,“ plánuje Záhrobská.

Podtrženo, sečteno, Záhrobská si spolupráci se zkušeným koučem, který dovedl v 80. letech k bronzové olympijské medaili Olgu Charvátovou-Křížovou, nemůže vynachválit. „Ověřila jsem si, že to byla dobrá volba. Uvidíme, které věci se dají ještě zlepšit, Pavel mi je určitě pomůže odhalit. Zatím jsem byla moc spokojená, uzavřela česká závodnice, která bude v příští sezóně útočit na čtvrtou medaili z mistrovství světa v řadě.

Reklama