Hlavní obsah

Lyžaři Bank, Bauer a Záhrobská se snaží pomáhat dětem

PRAHA

Patří k idolům lyžařských nadějí, protože na svazích a ve stopě porážejí svět, a když odloží běžky či sjezdovky, snaží se pomáhat. Olympijští medailisté Šárka Záhrobská, Lukáš Bauer a sedmý z her ve Vancouveru Ondřej Bank se věnují charitativním akcím na pomoc dětem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Přední čeští lyžaři se věnují charitativním akcím a zaměřují se na pomoc dětem. Na snímnku Lukáš Bauer.

Článek

"Sám jsem byl již několikrát zraněn, takže si uvědomuju, že být zdravý je to úplně nejdůležitější a že je to přednější než úspěchy ve sportu," řekl Bank, jenž je patronem Nadačního fondu Modrý hroch, který podporuje léčbu dětí na brněnské traumatologii.

Bronzová slalomářka z Vancouveru a trojnásobná medailistka z mistrovství světa Záhrobská spolupracuje s Nadací Terezy Maxové, pro niž loni vydražila přilbu Milka s diamanty od Swarovského. Držitel olympijského bronzu z volné patnáctky a štafety Bauer je od olympiády v Turíně 2006 patronem občanského sdružení Parent Project na podporu léčby svalové dystrofie.

"Dětem jsem věnoval podepsaná čísla z olympiády, čímž jsem chtěl symbolizovat, že ony jsou těmi bojovníky. V dohledné době by se měla uskutečnit dražba mých lyží a kombinézy z olympiády," řekl Bauer. "Snažím se nadaci zviditelnit, protože nesmíme zapomínat, že jsou na světě lidi, kteří neměli tolik štěstí," uvedl běžec, který se snaží, když to jde, strávit odpoledne s dětmi.

Záhrobská dražbou helmy loni získala 100 000 korun pro děti z dětského domova na Zlínsku na jejich lyžařské závody. Děti měly i možnost se slalomářkou poobědvat a daly jí panenku pro štěstí na olympiádu. "Udělaly mi tou panenkou radost, a já jsem ráda, že jsem jim mohla pomoct k tomu, aby měly pěkné závody," řekla Záhrobská.

Bank začal o uplynulém víkendu již třetí ročník golfového turnaje na podporu Modrého hrocha. V rámci předchozích dvou ročníků se podařilo pro dětskou traumatologii získat 1,5 milionu korun.

Letos se na turnaji v Kořenci například vydražila hokejka Patrika Eliáše za 8000 korun a byla zahájena dražba Bankova olympijského oblečení z Vancouveru. Sjezdaři Bank, Kryštof Krýzl a Filip Trejbal věnovali nadaci šek na 21.500 korun. Za každý získaný bod v uplynulé sezoně Světového poháru zaplatili stokorunu a za každé prodané sjezdové brýle značky, kterou používá Bank, přibyla ještě desetikoruna.

Reklama