Hlavní obsah

Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kallaová si zazávodí s koněm

PRAHA

Olympijská vítězka v běhu na lyžích versus kůň. Švédská závodnice Charlotte Kallaová se rozhodla svou letní přípravu na novou sezónu zpestřit poněkud netradičním závodem. V sobotu 3. července se postaví na start proti nejlepšímu švédskému klusákovi Järvsöfaksovi.

Článek

Závod by se měl uskutečnit ve středisku Hudiksvall asi tři sta kilometrů severně od Stockholmu. Zatímco úřadující olympijská vítězka v běhu na 10 kilometrů volnou technikou bude závodit na trati s umělým sněhem, patnáctiletý klusák poběží na paralelní travnaté dráze.

Nikdo z odborníků si netroufá říci, kdo vyhraje. A i sázkové kanceláře věří, že jsou jejich šance velmi vyrovnány. "Těžko předpovídat, kdo zvítězí. Oba účastníci tohoto závodu jsou velmi rychlí a specializují se na sprinty," citoval slova majitele koně Jana-Olova Perssona slovenský portál Šport.sk.

Trenér švédské reprezentace běžkařek Joakim Abrahamsson doufá, že tento neobvyklý závod přiláká hodně diváků a zvýší tak popularitu žen oblékající dres se třemi korunkami.

Dvaadvacetiletá Charlotte Kallaová letos v únoru na olympijských hrách ve Vancouveru ovládla běh na deset kilometrů volnou technikou. Ke zlaté medaili pak ještě přidala stříbro ze sprintu dvojic. V sezóně 2007/2008 vyhrála Tour de Ski. Její soupeř - klusák Järvsöfaks - loni v prosinci ukončil po dvanácti letech svou kariéru, během níž startoval ve 234 závodech, z toho jich 201 vyhrál. Navíc je držitelem světových rekordů na krátké a střední vzdálenosti.

Reklama