Hlavní obsah

Snížení peněz je skoro likvidační, říká trenér lyžařů Petrásek

PRAHA

Návrh na výrazné snížení financí pro reprezentaci běžců na lyžích považuje trenér Miroslav Petrásek skoro za likvidační. Po bronzovém úspěchu Lukáše Bauer a štafety na olympiádě ve Vancouveru překvapil běžecký úsek Svazu lyžařů ČR reprezentanty snížením nákladů na zabezpečení týmu na další sezónu zhruba o dva milióny.

Článek

"Říkali o nás, že jsme výkladní skříň svazu, ale ta má vážné trhliny," řekl Petrásek. Běžci za uplynulých sedm sezón přivezli domů celkem sedm cenných kovů z olympiády a mistrovství světa. Po úspěchu v Kanadě je dávali za vzor všichni politici. A když má dojít k tomu, že chceme v nastoleném kurzu pokračovat, tak dojdeme k tomu, že na to není. To je pro mě hrozné zjištění," uvedl kouč.

Přípravu mají běžci na lyžích kompletně zajištěnou z Dukly, resortu ministerstva obrany, kde jsou všichni zaměstnáni. Nově by měl začátkem června podepsat smlouvu s Duklou i Bauer. "To je bez problémů," řekl Petrásek. Lyžařský svaz by měl hradit náklady na účast na Světových pohárech a mistrovství světa a tady dochází k výraznému snížení financí.

"Řešíme to, abychom to poskládali a než to vyřešíme na svazu, tak nebudeme přes média nic probírat. Máme porady s resortem a nic není uzavřeného," řekl sportovní ředitel úseku Čestmír Skrbek.

Šetří se na lékařské péči i servisu

Podle Petráskova propočtu mají běžci mít na lékařské zabezpečení ve srovnání s minulými třemi sezónami asi o 400 tisíc korun méně. Servisní tým přijde asi o 600 tisíc. Pozici manažera Květoslava Žalčíka, kterého si Bauer vyžádal na olympiádu, zrušil úsek úplně. "A minimálně milión chybí na zajištění závodů," řekl Petrásek.

Trenér uvedl, že kroky vedení úseku povedou k likvidaci zázemí, které umožňuje závodníkům podávat optimální výkony. "Závodník bez servismana, trenéra a lékaře nic nedokáže a opačně," řekl. "Určité snížení lze akceptovat, ale tohle je moc," doplnil Petrásek.

Servismanovi Janu Pešinovi se nelíbí, že se několik let dařilo vybudovat konkurenceschopný tým se Seveřany a nyní by měl z pozic ustoupit. "Po takovém škrtu bude celá práce naše a celého týmu absolutně zničená, protože ti kluci to dělat nebudou," naznačil, že on a jeho kolegové s běžci za nízké náklady nepojedou. "Celou zimu je člověk pryč od rodiny. Na Dukle pobírám plat celoročně, průměrný plat v republice a za ten můžu dělat kdekoli jinde. Můžu přijít odpoledne ve tři domů z práce a věnovat se rodině," konstatoval Pešina.

Petrásek uvedl, že na začátku zimy může nastat situace, že by reprezentace místo Světových pohárů jela Evropský pohár nebo dálkové běhy. "Pokud se nedohodneme a zatím s námi jednají tak, že to nevypadá, tak je to možné, i když to nebude ideální," řekl.

Bauer, Martin Koukal a další mají smlouvy s resortem, o reprezentačních kontraktech se svazem budou teprve vyjednávat. S Petráskem se už dohodli, že zbraně nesloží. "Chceme pokračovat do další olympiády. Chceme bojovat o lepší podmínky. Já osobně neuvažuji, že bych odešel," řekl Petrásek.

Reklama

Související témata: