Hlavní obsah

Záhrobská pokřtila fotografie handicapovaných sportovců

PRAHA

Pražské divadlo ABC hostí výstavu fotografií handicapovaných sportovců nazvanou Paralelní sport. Snímky v pondělí pokřtila olympijská medailistka z Vancouveru ve slalomu Šárka Záhrobská spolu s hercem Martinem Písaříkem.

Foto: Sport.cz

Šárka Záhrobská (vzadu uprostřed) při křtu fotografií handicapovaných sportovců v divadle ABC.

Článek

"Mokrý počasí jsme tam měli všichni, že jo," usmála se, když šampaňským kropila jeden z obrázků ze sjezdovky ve Whistleru, kde se pár dní po olympijských hrách konaly i paralympijské soutěže.

"Vám to taky stříkali?" divila se lyžařka zážitkům Oldřicha Jelínka ze Sportovního klubu vozíčkářů. "Vůbec mi ten kopec nesedl, nemůžu pořádně nabrousit hrany na monoski," líčil český reprezentant, který skončil na paralympiádě na 23. a 24 místě. Přišla i zrakově postižená lyžařka Anna Kulíšková, jediná česká medailistka z Vancouveru.

Hrdiny výstavy jsou handicapovaní sportovci na lyžích, na dráze, pod vodou i při florbalu. Autorem je Tomáš Lisý, jedenatřicetiletý fotograf a trenér, který jim pomáhá vracet se do života. Výstava bude ve foyer divadla celý červen.

"Pro mě je sport o emocích a vůli překonávat sebe sama. Což je u handicapovaných sportovců, myslím, ještě větší než u nás. Velmi ráda jim pomůžu, co budu moci. Tohle je začátek," řekla Záhrobská, která již podporuje dětský domov ve Vizovicích.

"Chceme hlavně umožnit pohyb a sportování. Když někdo přiveze medaili, je to něco navíc," řekl Lisý o aktivitě Sportovního klubu vozíčkářů. Přesto se takovými hrdiny může pochlubit - Ladislav Kratina uspěl na hrách v Pekingu, David Drahoňovský tamtéž v lukostřelbě nebo atlet Miroslav Šperk už před šesti lety v Aténách.

"Žijeme pohybem. Tak jako vy." Tak zní heslo klubu, který sdružuje sto sportovců z celé země a na jehož podporu byl zřízen sbírkový účet 2600062191/2010.

Reklama