Hlavní obsah

Biatlonisty mají oživit změny, nového kouče má i Šlesingr

PRAHA

Převažující zklamání z vystoupení na olympiádě ve Vancouveru přimělo české biatlonisty k rázným změnám. Nevyhnula se jim ani mužská jednička posledních let Michal Šlesingr, jeho novým koučem je Ondřej Rybář

Foto: Michal Krumphanzl

Biatlonista Michal Šlesingr

Článek

Třináctileté pracovní partnerství mezi ním a Vlastimilem Vávrou tak po minulé sezóně skončilo. „Už dva roky jsme si říkali, že je to mezi námi vyjiskřené, nebylo to prostředí, kde by jeden druhého motivoval,“ pochvaluje si Šlesingr, že našel nový impuls. „Asi je normální, že po tak dlouhé době se objeví neshody a spory,“ říká bývalý vicemistr světa.

Rybář nebude mít na starosti jen Šlesingra, bude i šéftrenérem reprezentace, která se vrací k centrální přípravě. „Zatím nejsou družstva rozdělena na A tým a B tým, to nastane až po podzimních testech,“ plánuje s tím, že na starosti bude mít hlavně muže. „Chceme fungovat jako skupina, ne upínat pozornost jen k Michalovi,“ říká Rybář.

Biatlonistka Veronika Vítková

Stejné plány má i pro ženskou reprezentaci, kterou bude mít na povel Jindřich Šikola, trenér vycházející hvězdy Veroniky Vítkové. „Ale i tam bude kladen důraz na celý tým,“ říká Rybář. Jinou cestu zvolila jen další olympionička Gabriela Soukalová, která letní přípravu nadále absolvuje pod vedením své matky, bývalé úspěšné běžkyně na lyžích.

Konzultanti zvučných jmen

Po olympijské sezóně prošla reprezentace i personální proměnou. Již dříve avizoval konec kariéry bývalý mistr světa Roman Dostál a přidaly se k němu i dvě ženy. „Zuzana Tryznová se rozhodla skončit zřejmě pod vlivem neúspěšné poslední sezóny, u Magdy Rezlerové to byly osobní důvody s tím, že si chce dát pauzu a ne trávit tolik času na soustředěních a závodech,“ vysvětloval Rybář.

Reprezentace bude využívat i pomoc z ciziny. „Naše finanční možnosti nejsou takové, abychom si mohli dovolit šéftrenéra ze zahraničí, ale jsme dohodnuti s bývalými závodníky Dagem Björndalenem z Norska a Vicentem Defrasnem z Francie, že nám budou k dispozici coby konzultanti,“ těší Rybáře. Posilu z Německa bude mít i tým servismanů.

Nové Město ladí na kolečkách

Za dva a půl roku bude hostit Nové Město na Moravě nejlepší biatlonisty při světovém šampionátu, do té doby uspořádá několik závodů, jejichž význam s blížícím se termínem MS poroste. Nejbližším testem bude 27.–29. srpna IBU cup na kolečkových lyžích.

„Pro nás organizátory to bude dobrý test a i způsob prezentace biatlonu. Přijet by měli kompletní Rakušané, Poláci i Ruska Zajcevová,“ říká ředitel závodu Vlastimil Jakeš. V roce 2011 čeká areál v Novém městě mistrovství světa v letní verzi biatlonu, o rok později závody SP a pak už světový šampionát v roce 2013. „I po něm se chceme udržet mezi hostiteli Světového poháru, i když zájem je obrovský. Když ho budeme pořádat každé dva roky, budu spokojený,“ říká Jakeš.

Reklama