Hlavní obsah

Akrobatka Sudová už zase skáče, musí se ale brzdit

Pět měsíců po operaci křížových vazů v koleni akrobatická lyžařka Nikola Sudová už zase skáče. Zatím sice jen do vody ve Štítech, ale její rekonvalescence probíhá zdárně. Dokonce si musí bývalá dvojnásobná medailistka z mistrovství světa v jízdě v boulích dávat pozor, aby tréninkové dávky nepřehnala.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Nikola Sudová.

Článek

Delší volno po sezóně, než je zvyklá, využila také k dokončení školy - v září ji čekají státní zkoušky na Pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci.

Vážné zranění, první v kariéře, si Sudová přivodila v tréninku v polovině ledna a tehdy ohrožovalo její start na olympijských hrách ve Vancouveru. Přesto do Kanady odjela, se speciální ortézou a v bolestech vybojovala šestnácté místo. Za dva měsíce po zranění už ležela na operačním stole. "Potom jsem zhruba tři týdny jen ležela a nedělala nic," řekla ve čtvrtek.

Nohu zatěžovala pomalu jen pasivními cviky, po nějaké době začala chodit bez berlí, cvičila stabilitu kolena a posilovala zesláblé svaly. "Všechno ale bez rotačních cviků, jezdila jsem na kole, bruslila, lehce pobíhala a plavala," popisovala Sudová. Před třemi týdny poprvé skočila na lyžích, i když jen do vody. Už dva týdny dokonce trénuje dvakrát denně, skáče rovné skoky a salta, kvůli kolenu ale vynechává rotace a krosy.

Koleno je úplně v pořádku, ale než vaz bude připraven na plnou zátěž, trvá to osm měsíců. "Vaz ještě není zcela zacelený u kosti, svaly to neudrží, musím dávat pozor. Občas to bolí," uvedla Sudová. Koleno cítí obzvlášť při větší námaze či dřepech s mírnou zátěží. "Ale jsem každé dva týdny u lékaře na kontrole," řekla pacientka Vladislava Hospodára, jenž jí koleno operoval.

S volnem se těžko srovnávala

Osmadvacetiletá lyžařka poprvé v životě zažila tak dlouhé volno a těžko se s tím srovnávala. "Jsem zvyklá žít aktivně, což jsem nemohla. Dlouho mě to štvalo, chvílemi to bylo dost na 'budku'," řekla. "Chtěla jsem se hejbat, ale měla jsem dost omezení," uvedla. I nyní se musí brzdit. "Mám problém, že bych ráda přidávala, i skoků, ale nesmím. Když dělám věci, které už mám zvládnuté, šla bych dál. Ale hlava jde rychleji než koleno, ještě nesmím."

Ví, že nesmí nic uspěchat, další zranění by mohlo mít nedozírné následky. "V mém věku už tělo neregeneruje tak dobře," usmála se. Jejím nejbližším cílem je mistrovství světa 2011 v Deer Valley, ale hlavně olympijské hry v Soči 2014. Proto začátek příští sezóny nejspíš vynechá. Na lyže se postaví 13. září v Zermattu, ale bez boulí. "Budu opatrnější. Ani nevím, jestli na sezonu budu fyzicky připravená," uvedla.

Bifluje se mezi tréninky

Připravená by ale mohla být na dvě státní zkoušky v září. Sudová studuje aprobaci tělesná výchova - zeměpis pro druhý stupeň základní školy. "Takže jsem mohla krásně studovat, ale ne vždy to jde," řekla s úsměvem. Bifluje se nyní i ve Štítech mezi tréninky. "Tak pět otázek denně se snažím," uvedla. Diplomová práce a zkoušky z tělesné výchovy ji čekají až v květnu. Až bude její koleno úplně uzdravené.

Reklama