Hlavní obsah

Naděje věřitelů MS v Liberci zhasla. Stát dluhy neuhradí

Stát neuhradí věřitelům dluhy, které zbyly po loňském lyžařském šampionátu v Liberci, vrátí jim jen DPH z neuhrazených smluv. Dluh bez penále činí 108 miliónů korun, po vrácení daní by se snížil o dvacet procent. Podle ministra školství Josefa Dobeše by se o zbylou částku měla postarat liberecká radnice a lyžařský svaz. Vrácení DPH ještě musí schválit ministr financí.

Článek

Vyjádření, které ministr školství Josef Dobeš (VV) poskytl Lidovým novinám, v pátek uveřejnil server Lidovky.cz. "Dnes jsem na toto téma mluvil s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem. Stát je ochoten vrátit věřitelům DPH ze smluv, které nebyly uhrazeny. Víc se v případu libereckých dluhů není připraven ani ochoten angažovat," řekl LN Dobeš. Tento krok vlády označil za pozitivní gesto, protože stát se v podle něj v této záležitosti vůbec nemusel angažovat.

Dobeš na konci července uvedl, že ministerstvo do tří týdnů předloží komplexní zprávu o řešení dluhu. Hodnotící zpráva podle LN nepoukázala na konkrétní viníky zadluženosti, list uvedl, že zřejmě nikdo potrestán nebude. "Mělo by to být poučení do budoucna. Podobné megalomanské akce nejsme připraveni podporovat," prohlásil Dobeš. Pořadatelský tým šampionátu, který vedla bývalá olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, hodnotit odmítl.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání více než dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 miliónů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 miliónů. Náklady na samotnou organizací mistrovství světa činily přes 623 miliónů a zodpovídala za ně Neumannová. Příjmy pořadatelů ale na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k současným dluhům.

K největším věřitelům patří zřejmě Dopravní podnik města Liberce, kterému pořadatelé nezaplatili 21 miliónů korun za dopravu při šampionátu, bezmála devět miliónů dluží Technické univerzitě v Liberci za ubytování účastníků.

Věřitelé už kvůli dluhům podali na dvě desítky žalob. Pokud se jim nepodaří dohodnout vypořádání dluhu, nevylučují hromadnou žalobu na stát. Podle dřívějšího vyjádření sdružení věřitelů, které zastupuje 54 z celkového počtu 83 firem, vrácení DPH jejich problémy nevyřeší, řada věřitelů je prý v druhotné platební neschopnosti.

Reklama

Související témata: