Hlavní obsah

Soud zatím ve sporu Bauera s lyžařským svazem nerozhodl

Verdikt v soudním sporu Lukáše Bauera se Svazem lyžařů České republiky (SLČR) bude vynesen v pátek 8. října. Soudce Tomáš Novosad ve čtvrtek při několikahodinovém druhém stání vyslechl mimo jiné další běžce na lyžích Martina Koukala a Martina Jakše a rozhodl, že další svědky už zvát nebude. Trojnásobný olympijský medailista Bauer podal žalobu na ochranu osobnosti a žádá omluvu za to, že svaz nedostatečně hájil jeho práva.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lukáš Bauer.

Článek

SLČR totiž vzal zpět odvolání proti rozhodnutí Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v případu sporných bodů a prémií z Tour de Ski 2007/08.

"Žádné další důkazy už prováděny nebudou. Příště už bude přednesena závěrečná řeč a vynesení rozsudku," prohlásil na konci dnešního řízení Novosad.

Ten měl ve čtvrtek vyslechnout také bývalého svazového advokáta Jana Šťovíčka, zástupci SLČR ho však nezbavili mlčenlivosti; k soudu se tak nedostavil. "Je vidět, že se asi něčeho bojí," upozornil Bauer po jednání.

Šťovíček v případu zastupoval svaz a později i samotné sportovce. "Jde mi o princip. Na svazu si asi mysleli, že to vzdám," řekl Bauer, který se dva roky snažil dohodnout se se svazem mimosoudně.

Bauerův právník navrhoval předvolat k výslechu ještě kouče české reprezentace Miroslava Petráska, zástupce svazu zase šéfa běžecké sekce FIS Jürga Capola, který žije v Říčanech u Prahy. Soudce to ale zamítl.

Proč vlastně spor vznikl

Spor vznikl kvůli nejasnému výkladu pravidel, Bauer totiž vyhrál druhý a čtvrtý závod s handicapovými starty, mezinárodní federace FIS ale zpětně vyhlásila vítězem běžce s nejrychlejším časem v etapě. Bauer proto musel vrátit prémie i body. Svaz podal protest, který ale mezinárodní federace FIS zamítla. Následné odvolání později SLČR stáhl.

Druhá žaloba na finanční odškodnění se bude teprve řešit. Bauer se domáhá zaplacení škody 12.000 švýcarských franků za prémie a 8000 eur a 39.000 korun za sponzorské smlouvy.

Reklama