Hlavní obsah

Slavný lyžař Maier oslaví narozeniny cestou na Jižní pól

BASILEJ

Bývalý slavný rakouský lyžař Hermann Maier se nemůže dočkat, až vyrazí na Jižní pól. Někdejší mistr světa a olympijský šampion na cestu pořádanou německou a rakouskou televizí při příležitosti stého výročí dobytí pólu Roaldem Amundsenem vyrazí 8. prosince, den po svých 38. narozeninách. "Těším se. Bude to něco výjimečného a nezapomenutelného," řekl agentuře Reuters Maier. Nejprve odcestuje do Kapského Města, odkud se přesune do Antarktidy na stanici Novo a k pólu vyrazí 25. prosince.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Rakouský lyžař Herman Maier

Článek

"Říkají tomu Závod na Jižní pól, ale pro mě to není soutěž. Pro mě je to výzva a poznávací cesta," řekl pětinásobný vítěz celkového hodnocení Světového poháru a majitel pěti zlatých medailí z olympiády a světových šampionátů. "Už se mi to nemusí nikdy podařit zopakovat. Kdo dneska dostane šanci jet na lyžích na Jižní pól?" dodal.

Maier bude členem čtyřčlenného rakouského týmu, kterému bude konkurovat německá výprava. V ní je nejznámější tváří člen irské skupiny Kelly Family Joey Kelly. Cestu obou týmů bude natáčet pětadvacetičlenný štáb.

Pokud nepotkají Maiera a jeho společníky žádné komplikace, měl by slavný lyžař cestu zvládnout za 16 dní. Celkem by měl ujet zhruba 400 km a na Jižní pól hodlá dorazit 9. ledna.

Reklama