Hlavní obsah

Čeští lyžaři si zpestřili trénink lezením na skalách

DĚČÍN

Obvykle se potkávají na zasněžených svazích, v prašanu, mezi brankami nebo v trati pro skikros a snowboardcross. Obvykle jezdí dolů, nahoru jen lanovkou. Tentokrát se špičkoví čeští lyžaři rozhodli, že polezou kolmo vzhůru. A pěkně po svých.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Mistr světa ve skicrossu Tomáš Kraus byl ve skalách nejlepší.

Článek

Sjezdař Ondřej Bank, skikrosař Tomáš Kraus, snowboardcrossař Michal Novotný a nejlepší český freeridový lyžař Robin Kaleta lezli ve středu po skalách v Labském údolí.

Využili nabídky špičkových českých lezců a horských vůdců, aby si zpestřili letní přípravu před nadcházející zimní sezónou. "Tak kdo první?" zeptal se do pléna Jindřich Hudeček, majitel sítě outdoorových prodejen, který v "Labáku" vytvořil mnoho cest na oblíbených pískovcových skalách. "Tak třeba já," přerušil s úsměvem chvilkové ticho Novotný. Občas si jde zalézt, letos byl potřetí. "Baví mě to, ale není na to moc čas," litoval.

"Každé blbnutí přivítám"

Poprvé se letos na skály dostal Bank. Má plno kamarádů, co lezou, takže nějaké zkušenosti má. A je pro každou špatnost. "Je to super sport. Když se naskytla tahle možnost, tak jsem to přivítal. Každé blbnutí přivítám," žertoval dva dny po návratu z třítýdenního tréninkového kempu v Chile. "Nic jsem neplánoval, hodilo se to, aspoň jsem neležel a nečuměl na televizi," usmál se.

"Tomáš má talent," koukali vzhůru do stěny zkušení horští vůdci prestižní organizace UIAGM Tomáš Bardas a Pavel Žofka, který lezce-lyžaře i zvěčnil. Kraus totiž právě překonal převis. "Má sílu jako prase, to se mu to leze," ozvalo se z hloučku lyžařů se zvednutými hlavami. "Kdepak, je těžkej a tahat to nahoru, to není výhoda ani pro silného," oponoval Hudeček.

Krausův dílčí úspěch všechny vyhecoval. Kaleta platí za zkušeného a kvalitního lezce, ten Krause hravě napodobil, ale Bank s Novotným se o převis pokoušeli několikrát. "To se nedá," prohlásil snowboardista po několikerém pádu. "Už jsem tam skoro byl, ale když jsem viděl, žes to nedal, tak jsem tě nechtěl zahanbit," žertoval Bank. "Nejsem žádnej top lezec, ale ten převis mě fakt štve," dodal hned s úsměvem.

Reklama

Související témata: