Hlavní obsah

Lyžař Bank pomáhá v nadačním fondu dětem po úrazech

BRNO

Český lyžař Ondřej Bank jako patron nadačního fondu Modrý hroch navštívil v pátek Dětskou nemocnici v Brně, kde se setkal s malými pacienty a některým předal dárek v podobě lyžařských brýlí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

S malými pacienty se v pátek v budově dětské traumatologie v Brně setkal lyžař Ondřej Bank.

Článek

S nadací, jejímž cílem je zlepšení preventivní péče o poraněné děti a snaha zpříjemnit prostředí jejich ústavní léčby, spolupracuje Bank od svého těžkého zranění v roce 2008. Tehdy si zlomil nohu při tréninku na sjezd Světového poháru v Kitzbühelu a léčil se půldruhého roku.

"Úspěch ve sportu je až na čtvrté koleji" 

"V té době jsem si ještě více uvědomil, že být zdravý je to nejdůležitější. A úspěchy ve sportu jsou někde až na druhé nebo až čtvrté koleji," řekl na setkání s nemocnými dětmi Bank, který mezi malé pacienty zavítal nedlouho po svém návratu ze soustředění v Chile.

Bank se v nadaci podílí hlavně na seriálu charitativních golfových turnajů, který v uplynulých dvou ročnících znamenal přínos půldruhého miliónu korun. Klade také velký důraz na ochranné pomůcky, které mohou předcházet úrazům při sportu.

Jednou z akcí nadačního fondu je proto projekt Bezpečné hory, který má za cíl informovat veřejnost o zásadách správného chování na horách. První filmový titul pojednává o bezpečnosti na sjezdovkách a druhý o bezpečném pohybu mimo sjezdové tratě.

Za každý bod stokorunu

V souvislosti s nadačním fondem Bank také oslovil své kolegy v reprezentaci Kryštofa Krýzla a Filipa Trejbala. Všichni tři se společně zavázali, že za každý bod získaný ve Světovém poháru podpoří dětskou traumatologii příspěvkem 100 korun. V minulé sezóně to dalo dohromady 21.500 korun. "Částka to není závratná, ale věřím, že letos budeme jezdit ještě lépe a přispějeme vyšším obnosem," dodal Bank.

Spolupracuje rovněž s teprve patnáctiletým Martinem Slávikem, který loni sklouzl pod tramvaj a přišel o pravou nohu. Český lyžař mu pomáhá vrátit se do sportovního života. Martin Slávik se věnuje tanci, jeho skupina mu připravuje choreografické taneční sólo na vozíku a chystá se hrát v Hobitu Brno basketbal.

Reklama