Hlavní obsah

Sjezdař Bank má za sebou kvalitní trénink a věří na stupně vítězů

PRAHA

Pokud půjde Ondřeji Bankovi nadcházející zimní sezona podle plánu, tak jako dosud trénink, může se nejlepší český sjezdař těšit na životní rok. Tři týdny lyžování v Chile, kvalitní materiál a žádné zdravotní problémy - to jsou jeho letošní devizy. A z toho by podle jeho představ mohly vyplynout pravidelné stupně vítězů ve Světovém poháru zejména v kombinaci, kam se Bank v kariéře dostal jen jednou v Beaver Creeku před třemi lety.

Článek

Trénink, odpočinek, jídlo, spánek. To střídal sedmý muž z vancouverské olympiády na soustředění v Jižní Americe. Lyžování se věnoval naplno, nestihl si ani zahrát oblíbený golf. Jen jednou vytáhl zbytek šestičlenného týmu na umělé vlny na surf. "To byla legrace, zkoušeli jsme to na břiše, na prkně. Moc nám to nešlo, ale bylo to dobrý," řekl Bank.

To byla ale pro Banka, dalšího závodníka Kryštofa Krýzla, dva trenéry, fyzioterapeuta a servismana jediná zábava. Všichni se věnovali hlavně výběru materiálu a také rychlostnímu tréninku. Jezdili devatenáct dní z jednadvaceti. "To bylo dost brutální, ale super. Ideální. Strašně kvalitní trénink," lebedil si téměř třicetiletý závodník.

Lyže jedou, u elanek zůstal

Lyže mu jedou, byť váhal, že od Elanu přestoupí k Atomiku. "Bylo to těžké rozhodování, nabízeli super podmínky. Nenechal jsem se ale ovlivnit a zůstal. Teď myslím, že to je víceméně jedno, ty lyže jsou stejné, bylo to dobré rozhodnutí, vypadají dobře," věřil.

Lyžař Ondřej Bank během olympijského obřího slalomufoto: ČTK/AP/Alessandro Trovati

Jeho slova podpořily i časy z tréninků. Proti Slovincům, Němcům a Kanaďanům dokonce i občas vyhrával. "To ale není důležité, uvidí se na závodech," prohlásil.

Středisko La Parva, byť hodně zastaralé, podle něj nabízí výborné podmínky na trénink sjezdu. A ten Bank hodlá letos jezdit víc. Hlavně kvůli kombinaci. "Přes léto na to není jinak prostor, sjezdovky v Evropě na to nejsou," řekl Bank.

V Chile naopak zvládl denně i šest jízd v délce minuty a půl. "A Chile je zdaleka nejlevnější varianta z Nových Zélandů, Argentin a Austrálií. Fakt se to povedlo," prohlásil.

Kuchaře si vychovali

Přesto to nebyla pro tým levná záležitost. Na jednoho pobyt přišel na více než 100.000 korun. Museli si platit i kuchaře, neboť sami kuchyňku v apartmánu obsluhovat nesměli. To samé s řidičem půjčeného auta. "Snaží se vydělávat, to středisko je spíš pro bohatší klientelu," uvedl Bank. Japonský kuchař jim zpočátku vařil polévky z pytlíku. "Nakonec jsme si ho vychovali a naučili i pár slov česky," usmíval se lyžař.

Bank celou anabázi bere i jako zpestření přípravy, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v německém Ga-Pa. Celou zimní sezonu se totiž pohybuje v zavedených střediscích, které zná dokonale. A všechna jsou stejná. "I kvůli lidem, je to trochu exotika, hned se člověku vstává na ten trénink v pět ráno příjemněji," uvedl sjezdař.

Tým měl vedle apartmánu k dispozici i blízkou restauraci a posilovnu. "A taky jsem si kvůli trudomyslnosti nechal narůst vousy. Smáli se mi, že žádný nemám," řekl s úsměvem muž, který si dal za cíl dostat se v nadcházející sezoně do bodované třicítky v každé disciplíně. "Jsem zdravý, žádné zranění, věřím si," dodal.

Reklama