Hlavní obsah

Skikrosař Kraus se v létě odreagoval a už se chystá na testování

Občas se v létě odreagoval oblíbenými adrenalinovými sporty, věnoval se rozrůstající se rodině, ale nyní skikrosař Tomáš Kraus už opět myslí na lyže. Týden strávil ježděním na ledovci v Itálii a už si byl také vybrat lyže na další sezonu ve firmě Salomon ve Francii. "Vypadá to dobře," řekl dnes v Praze novinářům.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Skikrosař Tomáš Kraus

Článek

Ještě ho ale čeká dvoje klíčové testování. Dostal mnoho párů nových lyží, jezdit bude i na loňských. Vybere si jen dvoje nejlepší závodní a nějaké záložní. "Pro případ, že by se poničily," vysvětloval Kraus. "To je nejhorší pro servismana, protože na závody připraví dvoje lyže, ale na testování třeba deset," dodal.

Už plánuje podzim, kde se bude připravovat na sezonu s vrcholem na mistrovství světa. To v minulosti dvakrát vyhrál, čtyřikrát se stal vítězem Světového poháru. Letos mu ale nevyšla olympiáda a nyní chce ukázat, že zdaleka nepatří v 36 letech do starého železa. "Budu týden na lyžích, týden doma," řekl.

Zatím jezdil pouze volně, získával opět rytmus mezi brankami. "Každý začátek po létě je náročný. Půl roku jsem nelyžoval, ale bude to v pohodě, dostanu se do toho," ujistil lyžař. "Teď je to asi tak, jako byste jeli na kole a došly vám síly. A druhý den se nemůžete hejbat," přirovnal. "Na to není žádný fígl, je třeba to přežít," řekl.

Původně uvažoval o tom, že nadcházející sezonu bude brát jako odpočinkovou. Nakonec zjistil, že to vlastně neumí. "Když už budu trénovat celý podzim, tak by byla škoda se nepřipravit na Světové poháry i mistrovství světa," podotkl. Odjede tedy všechny závody, jen před MS možná nějaké vynechá. "Rozhodně to ale nebude na volnoběh," slíbil.

Cítí se dobře, byť patří mezi zkušenější závodníky. Se zdravím problémy nemá, ale tuší, že motivaci letos nebude mít tak velkou. "Loňská olympijská sezona byla hodně vypjatá. Uvidíme, jak bude probíhat podzim, jak na tom budu fyzicky," přemítal. Je mu ale jasné, že jakmile se postaví na startovní čáru, motivace se vrátí. "Nechci být druhej," konstatoval.

Léto bere jako osvěžující odpočinek. Doma se mu nedávno narodil k dceři Lucii druhý potomek - syn Tomáš, proto se hodně věnoval rodině. "Ale je jasné, že nyní přijde čas babiček," upozornil na to, že celou zimu bude na cestách. V létě se dostal i na oblíbený golf a windsurfing, je členem squashového týmu Jana Koukala. "Asi dostanu nařezáno," usmíval se.

V červnu zažil i náročný výšlap na horském kole na Lysou horu v rámci Adrenalin Cupu. "To byl velký zážitek," vzpomínal na takřka dvouhodinový výjezd vzhůru. A dokonce se dostal po dvou letech také na skály s kamarády lyžaři Michalem Novotným, Ondřejem Bankem a Robinem Kaletou. "Bylo to super, je to skvělé odreagování, i když nejsem žádnej lídr," prohlásil.

Právě s Novotným a Kaletou pracují na filmu, který natáčeli ještě se snowboardistou Černíkem v dubnu na Aljašce. Tam se vydali na dva týdny jezdit ve volném terénu. "Takže to je největší adrenalin posledních týdnů. Jsem zvědavý, jak to dopadne, celkem do toho všichni střihačovi kecáme," dodal s úsměvem.

Reklama