Hlavní obsah

Záhrobská by se po sezoně ráda fotila u glóbu nebo medaile

PRAHA

Již půl roku již trénuje slalomářka Šárka Záhrobská pod vedením nového kouče Pavla Šťastného. A již za tři týdny se ukáže, jak trojnásobné medailistce z mistrovství světa a bronzové z olympiády ve Vancouveru spolupráce svědčí. Sezonu začne tradičně obřím slalomem na ledovci v Söldenu.

Foto: Elvis Piazzi, ČTK/AP

Česká lyžařka Šárka Záhrobská

Článek

Výkony Záhrobské budou díky spolupráci se Šťastným pod přísným drobnohledem. Zkušená pětadvacetiletá sjezdařka ovšem tvrdí, že si tlak nepřipouští. "Vůbec, ani on to tak nebere," řekla Záhrobská v tiskové zprávě po tréninku na ledovci.

Především si Záhrobská spolupráci se Šťastným na kopci nadmíru pochvaluje. "V lyžování mi strašně dal a přinesl spoustu nových věcí," řekla. Podle lyžařky hodně trenérů vidí, že je něco špatně, ale strašně málo umí poradit, jak změnit staré návyky a pochopit nový pohyb. "Ale Pavel tohle umí výborně," doplnila Záhrobská.

Vrcholem nadcházející sezony je mistrovství světa v německém Ga-Pa, kde může česká lyžařka získat čtvrtý cenný kov ve slalomu po sobě. Doma už má z točivé disciplíny kompletní sadu medailí - zlato, stříbro i bronz. Ale k dalším cílům Záhrobské by měla patřit rovněž touha získat malý Křišťálový globus za slalom v SP.

Na hodně věcí pohlíží jinak

"Bylo by hezký, kdybychom se po sezoně mohli u glóbu nebo u nějaké medaile fotit. Udělám proto všechno, abych byla nejlepší nebo patřila k nejlepším, ale neupínám se k tomu a po sezoně nebudu slzet, když tu glóbus nebude stát," řekla. Uvedla, že se na lyžích cítí mnohem víc v klidu než dřív. "Ale není to úplně jen těma medailema. Je to spíše tím, že na spoustu věcí pohlížím jinak než dřív," řekla Záhrobská.

Šťastný, který dovedl před 26 lety Olgu Charvátovou k bronzu ve sjezdu na olympiádě v Sarajevu, se snaží Záhrobskou naučit mít z jízdy dobrý pocit. "Zážitek. A když všechno funguje a využívám odstředivý síly a neperu se s nima, tak to je opravdu zážitek," řekla Záhrobská.

Na první závod v Söldenu moc nemyslí. Snaží se žít přítomným okamžikem a tím je trénink. To proto, aby v Rakousku 23. října ukázala, co nového se naučila v obřím slalomu, v kterém léta stagnovala. Šťastný by jí měl pomoci ke zlepšení. "V obřáku jsme v podstatě začínali znovu od nuly, abych si zvykla na nový pohyb. Strávili jsme strašně moc jízd a hodin takzvanými drills, což jsou cvičení mimo brány," řekla.

Se Šťastným Záhrobská rozvíjí své lyžařské umění, ale rovněž jazykové schopnosti. Trenér působil léta v Americe a tak spolu občas mluví anglicky. "Je super, že s Pavlem můžu takhle mluvit. Mluvit je důležitý, ne se učit jenom slovíčka. Určitě mi to hodně dává. Samozřejmě se i učím spoustu výrazů z lyžařské branže," usmála se.

Reklama

Související témata: