Hlavní obsah

Přišly medaile pro Neumannovou

PRAHA

Medaile pro Kateřinu Neumannovou jsou v Česku a nejlepší česká lyžařka se záhy a v náležitě slavnostním rámci dočká připomínky svých úspěchů na minulé olympiádě v Salt Lake City. Původně tam získala jeden bronz na patnáctce, ale po dopingové aféře Rusky Lazutinové si polepšila ke stříbru a na třetí příčku se posunula v kombinaci

Foto: internet

Olympijská medailistka Kateřina Neumannová

Článek

Medaile, které v zásilce od Mezinárodního olympijského výboru s průvodním dopisem přebral včera šéf české výpravy v Salt Lake City František Dvořák, dostane lyžařka 21. listopadu v pražském Karolinu na zasedání ke 100. výročí Českého svazu lyžařů, 21 měsíců po olympiádě.

Oba cenné kovy Neumannové přitom připadly už letos v červnu, kdy MOV anuloval výsledky Lazutinové. "Je jedno, jestli je dostanu teď nebo později," citovala ČTK Neumannovou, která momentálně pobývá v Ramsau, kde absolvuje další část přípravy na návrat na běžky po červencovém narození dcery.

Kuriozní památka

Již dříve vyhlásila, že byla okradena hlavně o chvíle z doběhu a na stupních. "To mi nikdy nikdo nevrátí. Ale určitě jsem ráda, že medaile budu mít, protože to bude památka na něco, co jsem dokázala a přidám si je do své sbírky," ujišťuje.

V jednu chvíli neměla nic a vypadalo to všelijak. Původní bronz vrátila. Ruska si však medaile nechala. Možnost jejich navrácení nikdo z Ruska ani nenaznačil. Lazutinová se prý hodlá obrátit na civilní soud. Neumannová po ní měla získat stříbro z patnáctky, bronz by měla dědit po třetí z kombinace Kanaďance Scottové, která se posunula výš.

Voní novotou

Podle mluvčího ČOV Zdeňka Šestáka není z průvodního dopisu zřejmé, zda jde o vrácené medaile, nebo nějaké jiné. "Ale mají vše, co mají mít," naráží Šesták na to, že na nich je vyražena disciplína i vše ostatní tak, aby se rozhodně daly považovat za plnohodnotné. "Jsou zřejmě ze záložních sad, které se zpravidla vyrábějí před soutěží," soudí mluvčí, že jde o zatím nepoužité, nikoli však čerstvě zhotovené medaile.

MOV to v obdobných případech praktikoval tak, že odevzdané medaile posouval novým nabyvatelům. Teď podle všeho musel udělat výjimku. Pro mluvčího ČOV není překvapením, že cenné kovy po urgencích přišly. "Věděli jsme, že to musí nastat, když Kateřina tu původní bronzovou vrátila."

Lazutinová: vrátila či nevrátila?

Zasedání, na němž nemají chybět předseda Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gian Franco Kasper i jeho předchůdce Marc Hodler, je mezníkem, do něhož chtěl ČOV situaci vyřešit. "Proto jsme ještě před deseti dny znovu volali do Lausanne. Mezinárodní olympijský výbor musel spěchat, zdobené obaly i diplomy prý přijdou dodatečně," tvrdí Dvořák.

Podle Šestáka bude brzy zřejmé, zda Lazutinová medaile vrátila či se k tomu alespoň chystá. "Samozřejmě je důležité to vědět. Zvlášť proto, aby bylo jasné, zda lze dostat z provinivšího se sportovce medaile zpět," dodává Šesták.

Za nové medaile již dříve Neumannová obdržela od ČOV i patřičnou finanční odměnu. Původní prémie se po diskvalifikaci Rusky zvýšila ze tří na osm set tisíc korun.

Reklama

Související témata: