Hlavní obsah

Sjezdař Krýzl se opět zranil, jeho start v Söldenu je ohrožen

PRAHA

Sotva se definitivně zotavil z vážného zranění zad, byl sjezdař Kryštof Krýzl opět delší dobu na marodce. Před měsícem na soustředění v Chile totiž upadl ve vysoké rychlosti při tréninku superobřího slalomu a vážně si poškodil vazy v levém kotníku.

Článek

Na lyže se poprvé postavil po nucené pauze až teprve v pondělí, den před čtyřiadvacátými narozeninami, na ledovci v Rakousku. Stále ale cítil bolest, a tak je ohrožen jeho start v úvodním obřím slalomu sezóny Světového poháru příští víkend v Söldenu.

Zhruba před rokem a půl si Krýzl vážně zranil hrudní obratle při pádu v tréninku v hale ve Wittenbergu a páteř mu lékaři při operaci zpevnili šrouby. Až teprve nedávno cítil, že záda jsou již úplně v pořádku.

"Asi jsem je chtěl v Chile otestovat, jestli opravdu drží," hořce žertoval Krýzl při vzpomínce na pád ve vysoké rychlosti, při kterém se přetočil a přeletěl právě přes záda. Když se po kotrmelcích zastavil, myslel si, že má zlomenou holenní kost. "To se naštěstí nepotvrdilo. Bolelo mě koleno, celá levá noha a majzla mě lyže. A praštil jsem se hlavou," vzpomínal na dramatickou situaci. "Ale kotník jsem po chvíli cítil nejvíc, tušil jsem, že nebude něco v pořádku," doplnil.

Už v Chile ho lékaři vyšetřili a magnetická rezonance prokázala vážně natažené vazy na vnějším levém kotníku. "Takže jsem si tam bohužel už moc nezalyžoval," řekl Krýzl. Výsledky vyšetření poslal lékařům do Česka, kde pak podstoupil magnetickou a laserovou léčbu a dostával speciální injekce.

Po měsíci dostal od lékařů požehnání, že může opět obout přezkáče. "V pondělí jsem jezdil, ale spíš jen po rovině a trochu jsem to cítil, i když jsem nebyl moc agresivní," popsal Krýzl. Na Kaunertalu bude ještě několik dní kotník testovat a pokud se bude cítit dobře, přesune se na závěrečný tréninkový kemp ke kolegům z týmu do Pitztalu. Důležité pro něj budou oblouky ve vyjetých stopách v brankách ve vysokých rychlostech.

"Budu to muset vyzkoušet na krev, ale snad to půjde," věřil Krýzl jen necelé dva týdny před prvním závodem sezóny. "Sölden je hodně důležitý, chtěl jsem se dostat do třicítky, protože mám ještě nějaké body z loňska," uvedl lyžař. "Ale když to nepůjde, nebudu to lámat přes koleno," dodal. Pomoci vydržet bolest by mu měla i nová bota, kterou si nechal na míru vyrobit. "Je měkčí a ještě na ní udělám nějaké úpravy," řekl.

Loni Krýzl dokázal i po zranění zad čtyřikrát bodovat v SP, vyhrál závod Evropského poháru a na olympiádě byl 17. v superkombinaci. Ve finále SP byl členem českého týmu, který nečekaně vyhrál soutěž družstev. Letos bude na mistrovství světa v Ga-Pa obhajovat osmé místo ze slalomu z Val d'Isere.

Výpadku v tréninku litoval i proto, že se zády nemá už žádné problémy, takže se mohl naplno věnovat zlepšování fyzické kondice i síle. Takhle mohl posilovat pouze horní část těla a jezdit na kole. "Neběhal jsem, nejezdil, nohy moc neposiloval, takže se to může projevit, bohužel," litoval. "Měl jsem letos perfektní kondici, ale pokazilo se to a neudělám nic," doplnil.

Musí si prý zvykat na rychlost

Bude si teď muset znovu začít zvykat na rychlost, kterou piloval v Chile. Tam po roce a půl opět mohl trénovat sjezd a věřil, že se to v nové sezóně projeví zejména v superkombinaci. "Snad po tom zase nebudu mít nějaký blok," věřil. "Když člověk z toho pocitu jízdy na sněhu vypadne, třeba na základě takového pádu, tak to chvíli trvá, než si začne věřit do extrémních rychlostí a oblouků. Ale slalom snad bude v pohodě," dodal.

Reklama

Související témata: