Hlavní obsah

V týmu sjezdařů jsou před novou sezonou dva nováčci

PRAHA

Dva nováčci budou mít v nadcházející sezóně sjezdového lyžování právo využívat vymoženosti reprezentace, zkušenosti budou sbírat talentovaní Adam Zika a Kateřina Pauláthová. V týmu jsou opět opory Šárka Záhrobská a Ondřej Bank, sestavu doplňují Filip Trejbal, Martin Vráblík, Petr Záhrobský, Kryštof Krýzl, Eva Kurfürstová a Klára Křížová. Naopak s kariérou se po minulé sezóně rozloučily Lucie Hrstková a Petra Zakouřilová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sjezdaři Ondřej Bank (vlevo) a Filip Trejbal na tiskové konferenci.

Článek

Příprava byla letos nebývale kvalitní, hlásí členové týmu. Záhrobská si pochvaluje trénink s novým koučem Pavlem Šťastným, Bankovi se vyhýbají zdravotní problémy a v jednom společném tréninku obřího slalomu byl dokonce rychlejší než Američan Bode Miller. Také Vráblík, jenž se v uplynulých třech sezonách trápil kvůli zdravotním problémům, je v pořádku, stejně jako Trejbal. Ten se letos bude vyhýbat sjezdům a kombinaci, zaměří se hlavně na slalom, v němž se v roce 2005 stal juniorským mistrem světa.

Zdravotní patálie řešil pouze Krýzl, který po takřka měsíční pauze zaviněné zraněním kotníku po pádu na soustředění v Chile zahájil v tomto týdnu trénink a rád by stihl začátek sezony příští víkend v Söldenu. "Po třech letech se náš tým sešel konečně v plném počtu. Začalo to skvěle, vycházelo všechno, v Chile jsme měli fantastické podmínky a tréninky, jenže pak se Kitan (Krýzl) zranil. Doufám, že bude v pohodě a dožene to. Když budeme zdraví, přijdou i kvalitní výsledky," řekl kouč Tomáš Bank na dnešní tiskové konferenci.

Bank v tréninku rychlejší než Miller

Jeho bratr Ondřej má za sebou po několika letech bezproblémovou přípravu. "Jsem skoro stoprocentně zdráv, příprava byla vynikající, zatím všechno vycházelo dobře," radoval se. V Chile zlepšoval sjezd a superobří slalom, jezdil srovnatelné časy s ostatními lyžaři a při tréninku v Saas Fee byl dokonce rychlejší než Miller. "To nemusí nic znamenat, ale rozhodně to pro mě byl přínosný trénink," prohlásil.

I Trejbalovi vyšel trénink na výbornou a už se těší na první slalom v Levi. Do Söldenu, kde je na programu obří slalom, nepojede. "Chci se soustředit na slalom, abych neplýtval silami na ostatní disciplíny. Chci být stabilně do třicítky," plánoval Trejbal.

Do Söldenu se naproti tomu chystají Záhrobská, Pauláthová a Bank, Krýzl se rozhodne příští týden a do neděle si dal čas na rozmyšlenou také Záhrobský. Připraveni jsou náhradníci Zika, který se na sezonu chystal celé léto v Oregonu v USA, a Vráblík. Ten trénoval se Slováky a věří, že už má definitivně za sebou zdravotní patálie s kolenem a zády.

"Bylo to těžké období a já doufám, že už to mám za sebou," klepal na dřevo. Absolvoval šest soustředění na ledovcích a cítí nárůst formy. "A bez zásahu lékařů. Takže si od sezony slibuju nějaký pozitivní průlom," uvedl. Jezdit chce slalom, obří slalom a kombinaci. "Hlavní je pro mě mistrovství světa," prohlásil.

Reklama