Hlavní obsah

Sjezdařka Vonnová chce v sezoně rekordních 15 výher ve Světovém poháru

SÖLDEN

Zdravotní problémy jsou minulostí a Američanka Lindsey Vonnová je připravena v nadcházejícím ročníku Světového poháru ve sjezdovém lyžování útočit na rekordy. Olympijská vítězka ve sjezdu chce překonat počet čtrnácti vítězství v jedné sezoně, který má na kontě legendární Švýcarka Vreni Schneiderová ze sezony 1988-89. Vonnová loni v seriálu vyhrála jedenáctkrát, což je americký rekord.

Článek

"Chci se každý rok zlepšovat. Před dvěma lety jsem vyhrála devětkrát, loni jedenáctkrát, takže chci zase víc," prohlásila před víkendovým startem sezony v Söldenu. "Vreni (Schneiderová) má na svém kontě 14 vítězství a já jsem přesvědčena, že je možné to překonat. Určitě je to jeden z mých velkých cílů pro nadcházející zimu," řekla Vonnová agentuře AP. V sezoně je na programu celkem 37 závodů.

Dvě další lyžařky dokázaly v jedné sezoně nasbírat jedenáct výher - Rakušanka Annemarie Moserová-Pröllová a Švédka Anja Pärsonová. Jen Schneiderová je lepší. Mezi muži jsou na tom nejlépe s třinácti vítězstvími Švéd Ingemar Stenmark a Rakušan Hermann Maier, Francouz Jean-Claude Killy získal v sezoně 1967 celkem dvanáct výher.

V posledních dvou letech trápila Vonnovou dvakrát na velkých akcích zranění. Před MS ve Val d'Isere si poranila koleno, ale nakonec se dokázala zotavit a vyhrála sjezd i superobří slalom. Potom si však poranila při oslavách a otvírání šampaňského palec a musela na operaci. Obří slalom vynechala, ve slalomu upadla.

Život lyžaře je prošpikován zraněními, ví Vonnová

Před OH ve Vancouverem si zranila holenní kost, ale stihla se dát dohromady a vyhrála sjezd a v super-G vybojovala bronz. V kombinačním slalomu však upadla a v prvním kole obřího slalomu si po pádu dokonce zlomila malíček. Vonnová doufá, že letos se nic podobného opakovat nebude. "Je jasné, že život lyžaře je prošpikován zraněními, ale tohle už snad stačilo," prohlásila.

S formou je na tom prý velmi dobře, po dvou měsících volna trénovala v létě v Chile a na Novém Zélandu. "Takže si před sezonou hodně věřím," řekla Vonnová, která chce útočit i na čtvrté celkové vítězství ve Světovém poháru za sebou. "Pauza mi prospěla, tělo je připravená na velkou zátěž."

Nebude to však mít letos vůbec snadné, protože několik skvělých lyžařek se vrací po zranění. Ve hře bude talentovaná Švýcarka Lara Gutová, která měla zraněný kyčelní kloub, koleno už má v pořádku Rakušanka Nicole Hospová, poslední celková vítězka Světového poháru před Vonnovou. Silná bude Američanka Julia Mancusová a také Vonnové dobrá přítelkyně Němka Maria Rieschová.

"Je tam daleko více lyžařek, které mají motivaci vyhrávat a každý rok jsou lepší a lepší. Letos tomu nebude jinak," připustila Američanka. "Já netvrdím, že bude snadné dosáhnout mých cílů, naopak, bude to hodně těžké, ale já se o to rozhodně pokusím. Je to pro mě velká výzva," dodala šestadvacetiletá lyžařka.

Reklama

Související témata: