Hlavní obsah

Sjezdař Krýzl kvůli zranění vynechá úvodní závod SP v Söldenu, Záhrobská se už moc těší

SÖLDEN

Sjezdař Kryštof Krýzl vynechá nedělní první závod Světového poháru, neboť se stále ještě nezotavil ze zranění kotníku, které si přivodil na soustředění v Chile. Zahájit sezonu později se rozhodl také Petr Záhrobský, s Ondřejem Bankem tak odjeli do Söldenu Martin Vráblík a Adam Zika. Do obřího slalomu žen nastoupí Šárka Záhrobská a Kateřina Pauláthová.

Článek

Krýzl před dvěma týdny poprvé po zranění začal trénovat a usilovně doháněl na rakouských ledovcích měsíční tréninkové manko. Bolavý levý kotník se mu však při tréninku znovu ozval a následné vyšetření ukázalo, že zraněné místo ještě potřebuje doléčit. Krýzl tak bude ještě minimálně dva týdny dní odpočívat a na kotníku bude mít dokonce dlahu.

Takový verdikt vynesl ve středu večer lékař Marcel Staša při pohledu na výsledky tomografického vyšetření. Krýzl podstoupí také několik léčebných a rehabilitačních procedur. "Jezdil jsem v tréninku docela dobře a forma se nezdá špatná, ale kotník v dírách na tvrdé trati docela bolí, takže nemohu trénovat naplno," prohlásil osmý slalomář z mistrovství světa 2009 a člen vítězného týmu při loňském finále SP.

Vráblík se do Světového poháru vrací v plné formě po dvou letech problémů s kolenem a se zády. Úplnou premiéru ve Světovém poháru zažijí sedmnáctiletá Pauláthová a jednadvacetiletý Zika.

Krýzl se zranil v září v Chile při pádu v tréninku superobřího slalomu. Začátek sezony se mu komplikuje stejně jako před rokem, kdy si vážně zranil hrudní obratle při tréninku v hale ve Wittenbergu a musel na operaci.

Záhrobská trénuje a na závod se moc těší

Záhrobská od čtvrtka trénuje v Söldenu, kde napadlo půl metru čerstvého sněhu. V sobotu ji čeká vstup do deváté sezony ve Světovém poháru. "Mění se barvy týmového oblečení, ale tváře moc ne. Moc se těším," uvedla v tiskové zprávě.

Na start se postaví s relativně vysokým číslem okolo padesátky. Důvodem je, že za poslední rok nedosáhla v SP 500 bodů, a proto se v ostatních disciplínách kromě slalomu neudržela těsně za elitní třicítkou. "Musím se s tím poprat. Trať tady bývá vždycky dobře připravená, tvrdá. Nesjízdný to nebude," řekla.

"Pokud by se dostala do druhého kola a bodovala, bylo by to super, skvělý úspěch," řekl její nový kouč Pavel Šťastný, který Záhrobskou vede od léta. "Do poslední chvíle jsme tvrdě trénovali, nezaměřovali jsme se na tenhle závod. Zima bude dlouhá," dodal.

Chci ukázat, co umím

Záhrobská loni uspěla jen v jednom ze sedmi obřích slalomů, když byla dvacátá v Cortina d'Ampezzo. V Söldenu bodovala jen jednou, před pěti lety na 28. místě. "Ráda bych ukázala to, co už umím. Ale v obřím slalomu jsme začali od nuly, až v červenci jsem najížděla první brány. Pokrok cítím, ale má to vývoj. Neupínám se tu k nějakému umístění," prohlásila.

Ostrý start čeká Záhrobskou ve slalomu ve finském Levi 13. listopadu. "Hlavně ve slalomech bych si měla vyjet body pro lepší nasazení i do obřáků," řekla bronzová olympijská medailistka z Vancouveru.

Reklama

Související témata: