Hlavní obsah

Bauerovi se v tréninku daří, piluje i rychlost

RAMSAU

Příprava Lukáše Bauera na novou sezonu, která začne za necelý měsíc ve švédském Gällivare, je podle všeho na dobré cestě. Český běžec na lyžích čile trénuje, v očích kouče Miroslava Petráska se dostává do dobré formy a hlavně - vyhýbají se mu zdravotní problémy, jež ho v posledních letech před zahájením sezony často sužovaly. Na soustředění na dachsteinském ledovci piloval Bauer i rychlost, aby mohl konkurovat soupeřům v závodech, v nichž se bude rozhodovat ve finiši.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Lukáš Bauer (vpředu) při tréninku na dachsteinském ledovci.

Článek

V pátek si ani moc nevšímal krásného počasí a pěkných vyhlídek na vrcholky Alp, soustředil se pouze na sebe. Na své lyže, na techniku, s kamarády si povídal až po tréninku. Při něm debatoval jen s koučem.

"Moc se mi dneska líbil," poznamenal Petrásek. "Chtěl jsem, aby mě pustil domů, tak jsem ho taky pořád chválil, jak krásně lyžuje, ale nepovolil," čertil se naoko Bauer. Sám ale ví, že právě dřina před sezonou ve výšce kolem 3000 metrů nad mořem má největší účinek, že díky ní může sklízet úspěchy.

Bauer prožil tradiční léto, i když poprvé na rodinné dovolené v Řecku se donutil nesportovat. "Každý rok mi to po dvou dnech nedá a jdu se aspoň proběhnout, tentokrát jsem se ale přinutil nic nedělat," prohlásil v pátek v rozhovoru pro ČTK.

Trénovat začal na počátku května, opět jezdil na kole a mimo jiné byl i v Tatrách za svědka na svatbě slovenského běžkaře Bajčičáka, který na veselce svědčil jemu. "A dali jsme si tradiční túru na Rysy. Líbilo se mi tam, i když jsem byl pěkně nervózní. Vůbec jsem nevěděl, co od takové slovenské svatby v kostele čekat," podotkl.

Některé závody vynechá, Tour si ujít nenechá 

Dvojnásobný vítěz Tour de Ski a vítěz Světového poháru ze sezóny 2007/08 letos zrušil kvůli nachlazení jen trénink v tunelu v Oberhofu na přelomu září a října. Šlo o pár dní, jinak jede podle plánu. Pak měl ještě lehké trable s nataženým svalem, které se však také na přípravě významně nepodepsaly.

I proto Bauer věří, že větší zaměření na zrychlení mu umožní bojovat o bonusy v distančních závodech, zachytávat nástupy soupeřů, případně se o nějaký atak sám pokusit. "Ale nečekejte, že se budu hnát a jezdit sprinty jako takové," zakroutil s úsměvem hlavou. Zda jeho úmysl padne na úrodnou půdu, to uvidí teprve při závodech. "Říká se, že starýho psa novým kouskům nenaučíš, pocitově je to zatím dobré," ujistil.

Třiatřicetiletý obhájce druhého místa v SP letos vynechá některé závody, ale nikoli Tour de Ski, kterou loni vyhrál. "To je moje priorita stejně jako mistrovství světa. Tour de Ski mi sedí, navíc je to spojené s dobrými body a penězi," přiznal. "Chci už tam ukázat, že jsem nebezpečnej," uvedl. Před sezonou se rozjede na závodech tradičně při soustředění v Muoniu a na MS v Oslo pojede skiatlon na rozjetí, silnou trať 15 km klasicky, štafetu a možná maraton.

Právě kvůli Tour de Ski se soudí se svazem, a třebaže nedávno spor prohrál, bude bojovat dál. Bauer požaduje po svazu omluvu za to, že nedostatečně hájil jeho práva při předloňském etapovém závodu, v němž mu byla podle něj upřena dvě vítězství. "Počkáme na písemný rozsudek, ale nejspíš se odvolám," řekl.

Soudce mu při vynesení rozsudku dal paradoxně za pravdu, ale z procesních důvodů jeho žalobu zamítl. "Popřel bych sám sebe, kdyby mě takový rozsudek uspokojil. Budu bojovat dál, i když to poslouchám na každém kroku, hodně lidí se kvůli tomu do mě opírá," řekl Bauer.

V létě si užil také legraci při focení kalendáře Dukly Praha, na němž společně se členy bronzové olympijské štafety ztvárnili čtyři mušketýry. "Bylo to povedené, vždyť tehdy ve Vancouveru jsme se chovali při závodu jako mušketýři," řekl.

S fotografem Janem Saudkem se setkal potřetí, při práci ale poprvé. "Udivilo mě, jak to bylo rychle hotové, to mi spíš trvalo déle navléknout se do toho obleku. Ale jako opravdu pravý mušketýr se tam tváří Magi," připomněl s úsměvem Jiřího Magála.

Reklama

Související témata:
Dachstein
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články