Hlavní obsah

Šetření a škrty? Zimu to nezkazí, věří běžci

Václav ProcházkaPrávo

Uskromnění neminulo tým českých běžců na lyžích, ale Lukáš Bauer a spol. soudí, že nemusí být až tak zle. Slovní přestřelky utichají. "Nic by nemělo bránit tomu, aby se to rok vydrželo bez vlivu na výsledky," míní Bauer, v minulé zimě vítěz Tour, individuální i týmový medailista z olympiády.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Lukáš Bauer (vpředu) při tréninku na dachsteinském ledovci.

Článek

Nejen jemu se nepozdávalo, že by tým měl chudnout. Zvlášť po úspěších. "Všude se škrtá, ne vždy je to správně, ale v září jsme dospěli k dohodě," říká trenér družstva Miroslav Petrásek.

"Mě se škrty zatím nedotkly, šlo hlavně o servis a ten přistoupil na kompromis," podotýká Bauer.  A s týmem vyráží za sněhem na sever - do Finska, pak do Švédska, kde předposlední listopadový víkend začínají bitvy Světového poháru. Kromě Bauera budou ve hře tradiční jména - Koukal, Jakš, ale i Magál, kterého trápily zdravotní problémy, Kožíšek... Jen ze zálohy na šanci číhá Razým, doplatil na nezdary v minulé zimě. A na šetření.

"Podpora státu šla o padesát procent dolů, ale je třeba říci, že kvůli mistrovství světa v Liberci a olympiádě jsme měli opravdu nadstandardní podmínky, teď jsme na tom asi tak jako před olympiádou v Turíně v roce 2006," přibližuje šéf běžeckého úseku Čestmír Skrbek..

Těší ho pomoc Dukly. "A poprvé za dlouhá léta i přes krizi máme prodané všechny reklamní plochy na kombinézách. Díky výsledkům. Se všemi reprezentanty máme podepsané smlouvy ne na rok jako dřív, ale na čtyři. Tradiční letní tahanice by měly být minulostí," říká Skrbek.

Bauer však zůstává ve při i s celým svazem, a to v dávné záležitosti kolem Tour. Nevzniklo z toho příliš velké, až škodlivé pnutí? "Pohoda úplně není. Já patřím k těm, kteří kritizují. Ale nechci, aby se to dostávalo do osobní roviny," říká Bauer a počítá s pokračováním sporu.

Pouze pro tři závodnice měl místo v týmu Jiří Šimůnek, trenér běžkyň. "Jsme v očekávání," říká ohledně výsledků. "To já taky, ale v jiném," loučí se s kariérou těhotná Kamila Rajdlová, jíž se jako nejčastěji z české sestavy dařilo v minulé zimě pronikat k bodům ze SP. "Situace v ženském týmu je horší," nečeká zázračný vzestup Skrbek.

Reklama

Související témata: