Hlavní obsah

Kraus oddechový rok zamítl, cílí na dva vrcholy

Michal OsobaPrávo

Po olympijském zklamání plánoval skikrosový šampión Tomáš Kraus oddychovou sezónu. Stráví víc času s rodinou, vybere si jen některé závody a po letech lyžařské dřiny si dopřeje o něco víc odpočinku... Přes léto však plány změnil. Žádný relax, do sezóny vtrhne naplno.

Článek

„Jsem v půlce přípravy, věnoval jsem tomu dost času, tak mi přijde škoda, abych odjel jen pár závodů. Možná vynechám některé Světové poháry kolem mistrovství světa, ale jinak jsem připraven odjet všechno,“ hlásí.

Po toužebně vyhlížené premiéře skikrosu pod pěti kruhy ho čeká sezóna „jen“ s mistrovstvím světa. „Motivace je určitě menší. Soustředím se na velké závody. Na těch menších si to budu chtít osahat, kouknu, jak se kdo chová, ale na ty důležité závody už musí být soustředění stoprocentní,“ ví. Těmi klíčovými starty pro něj budou X-Games v Aspenu a světový šampionát rovněž v americkém Deer Valley.

Vnímá, že skikrosový olympijský boom stále doznívá. „Mraky lidí viděly ve Vancouveru skikros poprvé a ten závod byl fakt povedený, i když pro mě nedopadl dobře,“ ušklíbne se při vzpomínce na čtvrtfinálový výpadek. Mírné polevení předolympijského napětí je ale letos znát. „Když jsme teď trénovali v Rakousku, to chování ostatních týmů bylo přátelštější než loni. Nikdo se neschovává před ostatními,“ všiml si.

Další Krausovou motivací je ukázat, že ani v 36 letech není za zenitem. „Mám z loňské sezóny klukům co oplácet. Chtěl bych se zase posunout mezi nejlepší trojici a vyhrát několik závodů Světového poháru, což se mi teď nedařilo,“ předsevzal si čtyřnásobný vítěz celkového hodnocení SP.

A čerstvým „dopinkem“ pro něj je i syn Tomáš, jenž se jeho manželce Lence narodil v srpnu. Na rozdíl od dcery Lucie, která přišla na svět v zimě během sezóny, si tak nyní otcovství užil mnohem víc. „To sice ano, ale ty první týdny jsou stejně hlavně o mámě,“ usmíval se.

Reklama